קצת על עולם הליקוט ושימושי צמחים

במשך מיליוני שנים היו אבות אבותינו לקטים-ציידים, אשר נדדו בקבוצות קטנות וליקטו את כל צרכיהם מהטבע. הם ליקטו זרעים, נבטים, ענפים, עלים, שורשים, פרחים ופירות בהתאם לעונות השנה ומיקומם והשתמשו בהם כמקור למזון, לפולחן, יופי ובישום, ולשימושים נוספים, בכללם לצורכי מרפא.

רפואה עממית:

הרפואה העממית, בפרט זו המבוססת על צמחי-בר, הייתה צורת הריפוי היחידה שהייתה מוכרת בעבר, ויש עדיין תרבויות המשתמשות אך ורק בה.

בתנ"ך מוזכרים אמנם מעט צמחי מאכל, בושם, דת ומרפא, אך במשנה ובגמרא מספרם הוא מעבר ל- 300.
גם במצרים, ביוון וברומא העתיקה, נותרו הוכחות וממצאים לשימוש הנרחב שעשו בעבר בצמחים לצורכים מגוונים.
היפוקראטס היווני שחי במאה הרביעית לפני הספירה ונחשב לאבי הרפואה, מנה גם הוא בכתביו בכתביו כ-300 צמחי מרפא.

כיום בעידן הניו-אייג', ישנה התעניינות מחודשת ושימוש הולך וגובר בשימושי צמחים, בעיקר בצמחי הבר של ישראל.
במחקרים רבים הנערכים בארץ וברחבי העולם מחפשים מהם החומרים ה"פעילים והמרפאים".

מתברר שב"תרופות הסבתא" יש חומרים מועילים כנגד מחלות, ולא רק זאת אלא שחומרים רבים מופקים מצמחים או מסונתזים במעבדות לאחר שמזהים את מבנה החומרים ומבינים במה יעילותם לאדם.

ייבוש צמחים שימושיים בבית. צילום: שרה גולד

תרבות הלקטים-ציידים בימנו:
צמחי תבלין, מרפא, קוסמטיקה ומאכל מזינים, הינם צמחים המכילים תרכובות כימיות בעלות פעילות כימית.
לכל צמח או קבוצת צמחים, תרכובות כימיות שונות התלויות בשלב צימוח מסויים מאוד (אחרי הפריחה, לפניה, בעת שהצמח צעיר או קמל).

לכל צמח ייעוד אחר, והשימוש עשוי להיות חיצוני או פנימי.
כנ"ל גם צמחי מאכל או צמחים לשימוש אחר, חשוב לדעת מהו החלק הפעיל והחשוב ובאיזה שלב ללקט אותו, על מנת להשתמש בו.

יש לזכור כי כל צמח מרפא עשוי להיות  גם צמח רעיל!!! וכל צמח מאכל עלול להיות אלרגני לאנשים מסויימים.

מדור צמחי מרפא:

במדור זה נציג בכל חודש  צמח לשימוש מסויים, נסייע לזהות אותו בוודאות, ע"י צילומים, הפנייה למקום הגידול, ואזהרה מפני צמחים דומים. בחלק מהמקרים ניתן "מתכון"  לשימוש כזה "שאין בו סכנה".

זכרו כי רוב הצמחים גדלו כאן לפנינו על אדמת ארץ ישראל ובתחומי חבל מודיעין , הם "מחוסנים" במידה גדולה כנגד מזיקים כי פיתחו חומרים משניים כולל כל החומרים הארומטיים (רוב צמחי התבלין) כדי להגן על עצמם או כדי למשוך חרקים שיאביקו אותם.
אנחנו נהנים מחומרים אלה שפיתחו הצמחים במשך דורות של אבולוציה.

אנו נשתמש רק בצמחים "אורגניים" ממקומות שלא רוססו ולא ליד כבישים סואנים.

כדאי לדעת, השיטוט בטבע לצורך ליקוט וטיול, מרפא ומרגיע. מומלץ לטייל ולהכיר את הצמחים בסביבה הקרובה ובכלל, להבין מהם תכונותיהם ואת התועלות שהם מציעים לנו.
כך נדע להבחין בין ירוק וירוק, והסביבה תהיה ידידותית לנו.  

לפני שיצאתם ללקט – הסתכלו מטה בעמוד על כל כללי הליקוט וזכרו – כאשר יש ספק אין ספק – לא משתמשים בשום צמח עד שמישהו מוסמך מסייע לנו לזהות.

כללים לליקוט עצמאי

אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.
אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק"

מחפשים עוד סיבה לצאת ללקט?
מחקרים מדעיים רבים מוכיחים כי עצם השיטוט והטיול בטבע, גורמים להנאה ומבריאים את הגוף והנפש.

למלקט המתחיל – מה שחשוב לדעת:

  • אם יש ספק אין ספק! מלקטים רק מה שמזהים ב-100 אחוזים (באופן כללי מומלץ לצאת ללקט עם מי שמכיר ומזהה בוודאות).
  • אין ללקט צמחים מוגנים.
  • אין מלקטים בשמורות טבע.
  • אין מלקטים בשדות ופרדסים מעובדים – זו גנבה.
  • מלקטים לא יותר מ-20-30 אחוזים מהצמח, או מהשטח, הרי נרצה שהצמחים הללו ימשיכו לגדול ואנו נהנה מהם ושוב ושוב.
  • כשלומדים ללקט, חובה להתבונן וללמוד את כל הפרטים אודות הצמח, להשתמש בכל החושים לקרוא וללמוד, ישנם צמחים דומים אחד עלול להיות רעיל והאחר יהיה אכיל.
  • יש לשים לב אילו חלקים אכילים (נבטים, עלים, שורשים, זרעים, פירות) ומתי מלקטים אותם, באיזה שלב של גידול ובאילו חודשים.
  • יש לשים לב מהי שיטת ההכנה המומלצת לכל חלק בצמח, כדי להפיק ממנו את המירב. יש כאלה שחובה לבשל ויש שאין לבשל.

לפי מה מזהים צמחים?

לפי צורת העלים, הפרחים, צורת הגבעולים (עגול, מורבע או משולש), צורת הפירות והזרעים, השעירות, קוצניות, עונת הגידול, חודשי הגידול והפריחה, צורת הגידול: שיח, מטפס, עץ, צמח חד-שנתי נמוך וכו', מישוש וריח.
עוד מאפיין חשוב, מומלץ לשים לב אם נותר עמוד פריחה או פרי מהעונה שעברה שתתן אינדיקציה העשויה לתת מידע לזיהוי הצמח.

ממה נזהרים בליקוט עצמאי?

– ישנם צמחים עם נראות דומה, אחד אכיל ואחר עלול להיות רעיל!
בהתאם, מה שלא מזהים ב- 100 אחוזים – לא אוכלים. כלל האצבע תמיד יהיה – אם יש ספק אין ספק!!!
– החלטתם לטעום – אוכלים בזהירות מצמח חדש שלא הכרתם, ורואים אם אין לו השפעה לא טובה או אלרגנית.
– שימו ♥ – רוב רובם של הצמחים אינם רעילים, אולם ישנם בודדים רעילים מאוד וחשוב להכיר גם אותם.
מסיבה זו נמליץ לכל מלקט צעיר, ללמוד ולחקור כמה שיותר על מגוון משפחות הצמחים.

ומה לגבי כשרות וליקוט:

תרומות מעשרות – צמחים מלוקטים, גם מפרדסים ושדות שסיימו לקטוף בהם,  אין צורך לעשר- הם בגדר הפקר.
חרקים – על גבי צמחי תבלין מהבר, לרוב לא יהיו חרקים מזיקים מכיוון שלצמח יש מנגנוני הגנה כנגדם. בכל מקרה, עלים פרחים וגבעולים יש להשרות במי מלח או מי חומץ , פירות יש לבדוק אם אין בהם חרקים.

שימושי צמחים לפי חודשי השנה

ממש כמו הלקטים-ציידים, גם אתם יכולים ללקט צמחים עם שימושים שונים בהתאם לעונות וחודשי השנה.
בכל חודש נפרסם צמח שימושי לליקוט אשר גדל בין השאר במרחב הכפרי של חבל מודיעין.
מוזמנים להיכנס לקרוא, ללמוד על הצמח, להכיר לעומק את סימני הזיהוי שלו ולצאת ללקט בכיף. 

המידע המפורסם ללקטים המתחילים הינו מידע מקצועי שנאסף ונכתב על ידי שרה גולד מאתר "צמח השדה". 

צמח חודש פברואר – ציפורני-חתול – הפנצילין הרוסי

ציפורני חתול, צמח ממשפחת המורכבים פורח עד מרץ-אפריל , ונוטה למלא את מקום פריחתו במרבדים מנוקדים בכתום-צהוב. לצמח יכולות רבות לטיפול במגוון רחב של בעיות עור. הקרוטנואידים (הצבע הכתום) בציפורני החתול מאטים תהליכי הזדקנות של העור, מצמצמים קמטים ומעניקים לחות לעור.

פרחי ציפורני-חתול טובים גם כשטיפה לעיניים מודלקות, דלקות וגרד בעיניים.
הפרחים מכילים נוגדי חימצון, חומרים אנטי דלקתיים, אנטי ויראליים, אנטי אלרגיים ואנטי פטרייתיים. מדובר בצמח שיודע לעשות עבורינו "עבודה נפלאה".
הוא יודע לטפל בפציעות, מפחית נפיחות, חבורות, ורדי רגליים תפוחים, כיבים בחלל הפה, פרונקלים, פסוריאזיס ואקזמות, פטרת ותפרחת חיתולים.
מתכון מצורף – שמן קלנדולה.

ציפורני חתול. צילום: שרה גולד

צמח חודש מרץ – סרפד

סרפד, צמח חד-שנתי, נובט עם הגשם הראשון.
לסירפד יתרונות רפואיים רבים, הוא עשיר באנטי-אוקסידנטים, בכלורופיל, בוויטמינים (סידן וויטמין איי  ו-סי), מינרלים ובברזל.
הוא מחזק ובונה גם מנקה, מסייע במצבים של חוסר ברזל, לדלקות שונות, לדלקות בדרכי השתן, ממריץ את מחזור הדם ועוד ועוד
השערות העוקצניות של הסרפד מכילות חומצת נמלים והיסטמין, הצורבים את העור ועם זאת טובים לכאבי גב ושרירים תפוסים.
משפר את זרימת הדם והלימפה. והסידן וויטמין איי, המצויים בו, תורמים לחיזוק העצמות והשיניים.
מתכונים מצורפים – חליטת עלי סרפד, מי סרפד לחפיפת השיער..

פרי סרפד עם זריקות מוכנות. צילום: שרה גולד

 

המידע בכתבה באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה.
אנא שמרו על כללי הליקוט ועל הטבע!

ישובים הבאים אין אפשרות משלוח:
יישובי רמת הגולן וגבול הצפון, יישובי בקעת הירדן, יישובים מעבר לקו הירוק, יישובי עוטף עזה, יישובי הערבה, אילת וים המלח,בתי חולים , משרדי ממשלה, אוניברסיטאות.
לבדיקה פרטנית עבור המשלוח שלך שלח הודעה כאן ונשמח ליצור קשר בהתאם