צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה

ינואר – שימוש בפרחים ביומיום

המידע באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה

אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.

אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק".
חדשים בעולם הליקוט? אנא קראו היטב את הכללים למלקט העצמאי.

____________

פרחים תמיד סקרנו את המין האנושי, ריחם צבעיהם וצורותיהם המגוונות אתגרו אותם.
הם שימשו למאכל, למרפא, לצרכי דת וכו', כך נוצרה מסורת של שימושים בפרחים.
תופתעו לשמוע כי התלתן (הכוונה הייתה כנראה לגרגרנית החלבה) שימש כצמח מאכל ומרפא כבר בימי אבותינו: "תלתן של מעשר שני תאכל צמחונים" (מעשר שני ב', ג').
 
בשנים האחרונות נפוץ בקולינריה הטרנד של אכילת פרחים.
ירקניות בוטיק מספקות מארזים של פרחים (בעיקר פרחים מתורבתים, למשל, אמנון ותמר וכובע נזיר)

בחודשים ינואר פברואר, כשהמרחבים בחוץ ירוקים, והפריחה כבר אינה מרומזת אלא נותנת את הטון, בואו נכיר את הפרחים שניתן לשלב בסידור פרחים, מאכלים, חליטות, נשנושים, קישוטי עוגה, סבונים ועוד
הבטחה שלנו – שילוב של פרחים מהבר וגם מהגינה יקצור תמיד מחמאות!

פרחי מאכל, איזה צבעים משגעים

בואו נדבר על הפרחים..

צבעי הפרחים מכילים חומרים אנטיאוקסידנטים, שנותנים טעם מיוחד ובריא וחומצות חרפרפות – כמו למשל בפרחי החרדל.
טעם "בצלי" יספקו פרחי השום המשולש הלבנבנים.
את הטעם המתוק מספק הצוף הנמצא בפרחים רבים ובכמויות שונות.
באבקנים נמצאים גרגרי אבקה המכילים חלבון מרוכז.
אין צורך לתבל או להתעסק עם הפרחים, רק לשטוף בעדינות ולתת להם להציג את עצמם.
 
תופתעו מכמות הפרחים הראויים למאכל ולשימושים אחרים, חלקם הינם צמחי מרפא.
הפרחים בצבעיהם השונים יספקו לנו צבעים וטעמים מגוונים:
🌺 חרדל לבן ומצוי ומשפחת המצליבים – טעם חריף
🌺 כליל החורש ועירית גדולה – טעם מתקתק
🌺 מיני תלתן ואספסת, בריאים למאכל  
🌺 פרחי אזוב מצוי (זעתר), רוזמרין, שום ועוד יתבלו וישדרגו מגוון רחב של מאכלים 
🌺 פרחי אפון, מיני טופח ובקיה (במיוחד בקיית הכילאיים) הינם צבעוניים ומתקתקים.

פריחת אזוב מצוי. צילום שרה גולד

אבל, לפני הכל אזהרות!
👈 לפני שמכירים ומזהים ב- 100 אחוזים לא אוכלים.
👈 לא מלקטים במקומות מרוססים, מבררים היטב איזה חלק של הפרח מותר באכילה ואינו רעיל.
👈 לא מלקטים בשמורות טבע.
כשאוכלים, בזהירות רבה, טעמו מעט ושימו לב שלא מתפתחת תגובה חריגה.   

כל הצמחים המוזכרים בכתבה גדלים ופורחים בתחומי המועצה האזורית חבל מודיעין, בשדות, בגינות נוי ובמרחבים הפתוחים.

שימושי פרחים:

נשנושים
כשאנו בטיול בטבע, ננשנש בעונתם את הפרחים הללו (לפי כללי הליקוט):
עירית גדולה, נזמית לופתת, ציפורנית מצרית, ציפורני חתול, חלמית ומעוג מסוגים שונים, חרדל השדה החרפרף, תלתן הארגמן – ליופי וצבע, פרחי כליל החורש הורדרדים (פורחים גם בסתיו) 
חרצית עטורה – אוכלים רק את הפרחים הלשוניים (מה שנראה כמו עלי כותרת) לא את המצעית ולא את הפרחים הצינוריים (במרכז), חמציצים – לא להגזים בכמות.

ציפורני חתול. צילום: שרה גולד

תוספת לסלטים
תוספת של פרחים בסלט יוסיפו צבע, טעם ועניין!
תוספת זות תהפוך לשיחת המסובין והמארחים יוכרו "כמביני דבר".
מעבר לפרחי ה"נשנוש" ניתן להוסיף גם פרחי שום משולש, מקור החסידה, חרדל לבן , צנון מצוי, שומר פשוט, צפורנית מצרית.

סלט פרחי כליל החורש. צילום: שרה גולד

רקיחת ריבות ורטבים
פרחים עזי צבע, ריח וטעם מתאימים מאוד לרקיחת ריבות כמו למשל כליל החורש.
מפרחי חרדל לבן נכין רוטב איולי נפלא 

רוטב איולי מפרחי חרדל לבן צילום שרה גולד מאתר צמח השדה

שילוב בגבינות, עוגות ועוגיות
בשבוע שעבר ביקרנו במחלבת מרקוביץ'  במושב נחלים, אהרון הגבן במחלבה הראה לנו חריץ גבינה עגול שמוטבעים בה פרחים חיים (אמנם מתורבתים).
ה-"וואו" שנשמע ע"י קבוצת המבקרים מהדהד עד עכשיו… 
הכירו את גבינת אביבית שמעוטרת בפרחי אמנון ותמר.

גבינה אביבית במחלבת מרקוביץ. צילום: כנרת ברוכי

הכנת מרקחות לבריאות
למרבית הפרחים האכילים מגוון יתרונות בריאותיים.
כך למשל,
חליטת טיון דביק – תמצית עלים שלוקים משמשת לטיפול בעור יבש.
חליטת עלי זית – החליטה תסייע ב- אנטיאייגינג, מעורר ומחזק את מערכת החיסון, הורדת לחץ דם ורמת סוכר בדם.
חליטת כתלה חריפה – חליטה כנגד מיחושים וכאבי בטן.
שמן פיגם מצוי – לטיפול בכאבי גב חזקים – יש למרוח ולעסות את השמן כשהוא פושר, לכאבי ראש – טובלים את אצבעות הידיים בשמן פיגם, ומעסים בעדינות את הרקות, לדלקות אוזניים- מטפטפים 3-2 טיפות מהשמן הפושר לכל אוזן.
– ציפורני חתול – שמן קלנדולה, "פניצילין רוסי".
גדילן – שייק בריא ומפתיע עם עלי גדילן.
– פרחים של מיני תלתן ואספסת
חליטת פרחי גרגרנית החלבה – לפי נסים קריספין שחקר את פולקלור ושימושי הצמחים אצל ערביי הארץ, יעילה כנגד בעיות בעור ועוד . 

שייק בריא עם עלי גדילן. צילום שרה גולד מאתר צמח השדה

קישוטים – היו יצירתיים
קערת קרח מכליל החורש – הקפיאו פרחים כשהם כלואים בין שתי קערות תואמות אחת גדולה והשניה קטנה ממנה "ושוחים במים", כשהכל קפא, שחררו את הקערות התואמות, תתקבל קערה שקופה ובתוכה פרחים צבעוניים.
– צלחתו בסיוע פרחים או רוטב צבעוני שהכנתם מהם
– הברישו עלי כותרת או פרחים שלמים בחלבון ביצה, טבלו בסוכר ויבשו בזהירות ויש לכם פרחים מסוכרים לקישוט על עוגה , גלידה או כל מזון אחר.
– הכינו כרטיסי ברכה מיוחדים.

רוצים לדעת עוד על פרח מסוים ולא מצאתם את המידע כאן? היכנסו לאתר צמח השדה.

שתפו אותנו בצבעים שתוסיפו לחיים אחרי קריאת הכתבה 😉🙏

ישובים הבאים אין אפשרות משלוח:
יישובי רמת הגולן וגבול הצפון, יישובי בקעת הירדן, יישובים מעבר לקו הירוק, יישובי עוטף עזה, יישובי הערבה, אילת וים המלח,בתי חולים , משרדי ממשלה, אוניברסיטאות.
לבדיקה פרטנית עבור המשלוח שלך שלח הודעה כאן ונשמח ליצור קשר בהתאם