צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה
המידע באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה
אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.
אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק".
חדשים בעולם הליקוט? אנא קראו היטב את הכללים למלקט העצמאי.
ראיתם מרבדים צהובים בהירים? יש סיכוי שאתם בשדה חרדל לבן.
הצמח ממשפחת המצליבים (4 עלי כותרת מסודרים כמו צלב).
הפרחים מסודרים לאורך גבעול הפריחה, שלא תסתיים ותפרח עוד ועוד אם התנאים יאפשרו זאת (תפרחת מתמשכת).
החרדל הלבן פורח מראשית החורף ועד החמסינים, במרבדים צהובים ענקיים ומשמחים.
הצמחים במשפחה זו מייצרים ומכילים ברקמות של חומר חריף: "שמן -חרדל".
חומר זה פוגע בחרקים האוכלים ממנו, מפריע להתנשלות ולהתגלמות שלהם, לאדם אין החומר מזיק, טעמו בפינו חריף ומרענן.
צמחי החרדל מוזכרים פעמים רבות במשנה ובתלמוד.
השתמשו בהם באותה תקופה כירק מאכל ולא כממרח.
צמח החרדל נחשב בעיני חז"ל למאכל יוקרתי ולכן נאמר שיש לאכול את מתנות הכהונה צלי ומתובלות בחרדל.
👈 הידעתם? מקור שמו של הצמח נובע מכך שעל הפרי הנראה כמו תרמיל המסתיים בצורת חרב, ישנן שערות לבנות.
תפרחת בודדת של חרדל לבן. צילום שרה גולד מאתר צמח השדה
צמחים נוספים ממשפחת המצליבים – איסטיס מצוי, חרדל השדה ועוד.
לכולם טעם חרפרף מי יותר ומי פחות. כולם אכילים.
חרדל מקובל כתרופה: להגברת השתנה, להסדרת מחזור, להקלת כאבים ראומטיים, להורדת חום, וכחומר אנטי- סרטני.
שמן החרדל מפגין תכונות אנטי-מיקרוביאליות חזקות ואנטי דלקתיות.
משפר את בריאות הלב ומפחית את הסיכון לסרטן.
מתי ואיפה אפשר חרדל לבן?
החרדל הלבן גדל בשדות בור אך בעיקר עולה בהמוניו בבתי-גידול עשירים בחנקן: צידי-דרכים, אשפתות, מעזבות, וגם שדות.
בגדול בתקופה זו תוכלו למצוא אותו כמעט בכל ישוב ומקום ( זכרו לא ללקט במקומות מרוססים או בצידי דרכים).
איזה חלק מהצמח אוכלים?
👈 את הנבטים בסלט או בכריך
👈 את העלים הצעירים והפרחים אוכלים נאים (לאחר שנשטפו היטב, בסלט – טעמם חריף עדין).
👈 מהפרחים מכינים רוטב איולי יפה וטעים שאפשר להעשיר בו סלט, פסטה, דגים ועוד.
👈 מהזרעים הבשלים מכינים בקיץ רוטב וממרח חרדל, לסלט ירקות, על דגים וככל שעולה על רוחכם.
רוצים להכיר מקרוב עוד צמחים שניתן ללקט? לחצו כאן לרשימת הצמחים לפי חודשי השנה
מתכון: רוטב איולי עם חרדל לבן (באדיבות מהמלקטת המומחית אביבית ג'וטי – ברקוביץ'):
מרכיבים:
שני חופנים של פרחי/תפרחות של חרדל לבן עם מעט גבעול
שטופים היטב
שני שיני שום
מיץ לימון
שמן זית
מעט מלח לפי הטעם
אופן הכנה –בבלנד יד או בעלי ומכתש, כותשים היטב את הפרחים, השום מיץ הלימון ומעט שמן-זית עד שמקבלים עיסה צהבהבה.
מזלפים באופן איטי שמן זית תוך כדי ערבוב וממשיכים לערבב על מנת לייצר אמולסיה יציבה.
נסו ולא תתאכזבו😋
שתפו אותנו איך יצא.