קצת על עולם הליקוט

במשך מיליוני שנים היו אבות אבותינו לקטים-ציידים, אשר נדדו בקבוצות קטנות וליקטו את כל צרכיהם מהטבע. הם ליקטו זרעים, נבטים, ענפים עלים, שורשים, פרחים ופירות בהתאם לעונות השנה ומיקומם.

המהפכה החקלאית:
המהפכה החקלאית ארעה לפני כ- 10,000 שנים באופן אקראי וספונטני במספר מקומות בעולם וביניהם, בארץ ישראל וסביבותיה.
בין הצמחים הראשונים שתורבתו באזור הסהר הפורה וא"י היו הקטניות: עדשים וחומוס. צמח הבר שממנו תורבת החומוס שמו חימצה שסועה גדל גם היום ביער בן-שמן, וכך גם גרגרנית החילבה (ממנה מכינים את החילבה). 

במהלך המהפכה, שארכה אלפי שנים, בני האדם בייתו בעלי חיים ותרבתו צמחים מה שהוביל לכך שכבר לא היה צורך לנדוד – בתקופה זו נבנו כפרים ונוצרו קהילות, והאוכלוסייה החלה לקנות מזון בחנויות או בברטרים (חילופי סחורות).
המהפכה החקלאית תרמה רבות להיווצרות העולם שאנו חיים בו גם כיום ועם זאת, הובילה להתרחקות מתרבותם של הלקטים-ציידים.

תרבות הלקטים-ציידים:
הלקטים-ציידים מתוארים כאנשים שעבדו מעט שעות, בילו את כל זמנם בטבע ועם המשפחה.
בריאותם של אלו ששרדו הייתה טובה מאוד וזאת בשל איכות מזונם שאופיין כמגוון וטבעי.

הלקטים  היו בעלי ידע עצום שאותו דאגו להעביר מדור לדור.
הם הכירו את כל הצמחים שגדלו במסלול נדודיהם, ידעו כיצד להשתמש בהם ולאלו צרכים.

תחשבו על זה רגע, כל מה שלוקט שימש אותם לכל הצרכים של בני האדם – חיטוי, כביסה, מאכל ותבלינים, חליטות חמות, הרגעה ומרפא, הרעלת אויבים, צרכי פולחן, הכנת מחצלות, סלים, כסויים לאוהלים או לנוחות במערות ולמלבוש.

תרבות הלקטים-ציידים בימנו:
היסטוריונים ופסיכולוגים אבולוציוניים טוענים כי ישנה חשיבות לחקר חברות לקטים-ציידים שכן בחברות אלה התעצב הגוף והמוח של בני האדם ובנוסף, שם החלה התפתחות החברה האנושית.

כך למשל, לפי פסיכולוגיה אבולוציונית, חלק גדול מהבעיות הנפשיות והחברתיות שיש לנו כיום נובעות מחוסר התאמה בין דפוסי החיים הנוכחיים שלנו, לאלו שהותאמו גופנו ומוחנו במשך ומאות אלפי שנים במסגרת חיי הלקטות והצייד.

בהתאם, כיום מנסים לשחזר את הידע העצום שהיה ללקטים, הוא נחקר באופן מדעי ואט אט אנו יודעים הרבה יותר על הסיבות לשימוש בצמחים.

מעט מהידע העצום הזה נותר בדיוק כמו לפני מיליוני שנים, הוא נשמר בעיקר בכפרים הערביים, בידי מרפאים, חוקרי פולקלור ובמקורות קדמוניים.

כללים לליקוט עצמאי

אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.
אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק"

מחפשים עוד סיבה לצאת ללקט?
מחקרים מדעיים רבים מוכיחים כי עצם השיטוט והטיול בטבע, גורמים להנאה ומבריאים את הגוף והנפש.

למלקט המתחיל – מה שחשוב לדעת:

  • אם יש ספק אין ספק! מלקטים רק מה שמזהים ב-100 אחוזים (באופן כללי מומלץ לצאת ללקט עם מי שמכיר ומזהה בוודאות).
  • אין ללקט צמחים מוגנים.
  • אין מלקטים בשמורות טבע.
  • אין מלקטים בשדות ופרדסים מעובדים – זו גנבה.
  • מלקטים לא יותר מ-20-30 אחוזים מהצמח, או מהשטח, הרי נרצה שהצמחים הללו ימשיכו לגדול ואנו נהנה מהם ושוב ושוב.
  • כשלומדים ללקט, חובה להתבונן וללמוד את כל הפרטים אודות הצמח, להשתמש בכל החושים לקרוא וללמוד, ישנם צמחים דומים אחד עלול להיות רעיל והאחר יהיה אכיל.
  • יש לשים לב אילו חלקים אכילים (נבטים, עלים, שורשים, זרעים, פירות) ומתי מלקטים אותם, באיזה שלב של גידול ובאילו חודשים.
  • יש לשים לב מהי שיטת ההכנה המומלצת לכל חלק בצמח, כדי להפיק ממנו את המירב. יש כאלה שחובה לבשל ויש שאין לבשל.

לפי מה מזהים צמחים?

לפי צורת העלים, הפרחים, צורת הגבעולים (עגול, מורבע או משולש), צורת הפירות והזרעים, השעירות, קוצניות, עונת הגידול, חודשי הגידול והפריחה, צורת הגידול: שיח, מטפס, עץ, צמח חד-שנתי נמוך וכו', מישוש וריח.
עוד מאפיין חשוב, מומלץ לשים לב אם נותר עמוד פריחה או פרי מהעונה שעברה שתתן אינדיקציה העשויה לתת מידע לזיהוי הצמח.

ממה נזהרים בליקוט עצמאי?

– ישנם צמחים עם נראות דומה, אחד אכיל ואחר עלול להיות רעיל!
בהתאם, מה שלא מזהים ב- 100 אחוזים – לא אוכלים. כלל האצבע תמיד יהיה – אם יש ספק אין ספק!!!
– החלטתם לטעום – אוכלים בזהירות מצמח חדש שלא הכרתם, ורואים אם אין לו השפעה לא טובה או אלרגנית.
– שימו ♥ – רוב רובם של הצמחים אינם רעילים, אולם ישנם בודדים רעילים מאוד וחשוב להכיר גם אותם.
מסיבה זו נמליץ לכל מלקט צעיר, ללמוד ולחקור כמה שיותר על מגוון משפחות הצמחים.

ומה לגבי כשרות וליקוט:

תרומות מעשרות – צמחים מלוקטים, גם מפרדסים ושדות שסיימו לקטוף בהם,  אין צורך לעשר- הם בגדר הפקר.
חרקים – על גבי צמחי תבלין מהבר, לרוב לא יהיו חרקים מזיקים מכיוון שלצמח יש מנגנוני הגנה כנגדם. בכל מקרה, עלים פרחים וגבעולים יש להשרות במי מלח או מי חומץ , פירות יש לבדוק אם אין בהם חרקים.

ליקוט לפי חודשי השנה

ממש כמו הלקטים-ציידים, גם אתם יכולים ללקט צמחים שונים בהתאם לעונות וחודשי השנה. בכל חודש נפרסם צמח לליקוט אשר גדל בין השאר במרחב הכפרי של חבל מודיעין.

מוזמנים להיכנס לקרוא, ללמוד על הצמח, להכיר לעומק את סימני הזיהוי שלו ולצאת ללקט בכיף. בונוס מיוחד – לכל צמח מצורף מתכון מקורי וטעים שאפשר להכין לבד בבית.

המידע המפורסם ללקטים המתחילים הינו מידע מקצועי שנאסף ונכתב על ידי שרה גולד מאתר "צמח השדה". 

צמח חודש פברואר – פרסיון גדול

הצמח מצטיין ברמות גבוהות של ויטמין E ובחומרים אנטי-אוקסידנטיים. ויטמין E  מנטרל רדיקלים חופשיים בגוף ומונע את הנזקים שהם גורמים, במיוחד במקומות הרגישים ביותר לחמצון: הלב וכלי הדם, העור, המוח והמערכת ההורמונלית.

מתכון מצורף – פסטו פרסיון טעים (באדיבות המלקט יתיר שדה)

עלים עליונים של פרסיון גדול. צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה

צמח חודש מרץ – שומר פשוט

השומר הפשוט הוא צמח רב-שנתי גבוה, שמדיף ריח עז של אניס בכל חלקיו.
לצמח "משק מים" חכם, בחורף הוא מצמיח עלים טריים גזורים, אח"כ עמודי פריחה גבוהים, באביב המאוחר הוא מתחיל לפרוח בצהוב והעלים נובלים. בסוף הקיץ הזרעים מבשילים.
הצמח מקובל ברפואה העממית אצל ערביי הארץ נגד נזלת, צרידות, הפרעות בעיכול, דלקות עיניים, טעם רע בפה ועוד, וכן כסם ממריץ ומעורר.

מתכון מצורף – סלט שומר פשוט עם בצל

שומר פשוט. צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה

צמח חודש מרץ – גדילן מצוי

גדילן מצוי הוא קוץ חד שנתי גבוה, שכיח מאוד בצידי דרכים ממשפחת המורכבים.
יתרונותיו רבים – בזרעיו חומרים חשובים בהם סילמרין שהשמן שלהם בעל ערך רב בטיפול בכבד, עליו יכולים לסייע בטיפול בפצעי עור ושתיית מרתח מכל חלקיו יכולה לסייע באיזון לחץ דם גבוה, אבנים בכליות, עצירות בדרכי השתן ומבעיות עיכול בכלל.

מתכון מצורף – שייק בריא ומפתיע עם עלי גדילן

גדילן מצוי. צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה

צמח חודש אפריל – חרצית עטורה

חרצית עטורה היא צמח חד שנתי, שכיח מאוד בצידי דרכים ובשדות פתוחים ממשפחת המורכבים.
יתרונותיו רבים – כל הצמח עשיר בויטמינים, חומצה כלורגנית (נמצא במחקרים שהיא בעלת יכולת להפחית משקל באופן פעיל), קרוטן, פלבנואידים ואשלגן.

שדה חרציות צילום שרה גולד מאתר צמח השדה

צמח חודש אפריל – חרדל לבן

חרדל לבן הוא צמח נפוץ ממשפחת המצליבים הפורח מראשית החורף ועד החמסינים, במרבדים צהובים ענקיים, שכיח מאוד בשדות בור, צידי-דרכים, אשפתות, מעזבות, וגם שדות.
יתרונותיו רבים – חרדל מקובל כתרופה: להגברת השתנה, להסדרת מחזור, להקלת כאבים ראומטיים, להורדת חום, וכחומר אנטי- סרטני. שמן החרדל מפגין תכונות אנטי-מיקרוביאליות חזקות ואנטי דלקתיות. משפר את בריאות הלב ומפחית את הסיכון לסרטן.

מתכון מצורף -רוטב איולי עם חרדל לבן (באדיבות מהמלקטת המומחית אביבית ג'וטי – ברקוביץ') 

תפרחת בודדת של חרדל לבן. צילום שרה גולד מאתר צמח השדה

צמח חודש מאי – תות שחור (וגם לבן)

תות שחור (וגם לבן), צמח שניתן ללקט בחודש מאי.
עצי התות הם עצים דו-מיניים, מאחרים לפרוח ומקדימים להבשיל פירות. פורחים באפריל ובמאי וכבר אפשר לאכול את הפירות.
יתרונותיו רבים – מכילים שורה ארוכה של חומרים נוגדי חמצון ופיגמנטים חשובים, הם נחשבים ל"סופר-פוד"!
ניתן לאכול גם את הפירות וגם את העלים

מתכונים מצורפים – ריבת תות, רוטב תות ועלי תות ממולאים.

עץ תות שחור. צילום שרה גולד מאתר צמח השדה

צמח חודש יוני – צלף מצוי

צלף מצוי, שיח קוצני סבוך שנחשב לעז האילנות הוא צמח מיוחד עם פרחים הנראים כמו פרפרים לבנים.
הצלף כיכב בפולקלור היהודי ושימש למטרות שונות ולמשלים רבים באגדות וסיפורים עתיקים.
לצמח פירות וענפים צעירים אכילים המעניקים מגוון יתרונות לגופנו.
ניתן למצוא אותו צומח בקירות אבן, על סלעים, קירות אבנים וטרסות במקומות מוארים ועוד.

מתכון מצורף – צלפים כבושים

פרח צלף מצוי. צילום שרה גולד מאתר צמח השדה

צמח חודש יולי  – רגלת הגינה

רגלת הגינה, עשב בר חד שנתי שניתן למצוא כמעט בכל גינה, מטע ושדה.
הצמח נחשב ל"צמח על" שכן הוא מכיל המון מינרלים וויטמינים (וגם טעים להפליא).
הצמח מוזכר כצמח מרפא עוד מימי היפוקרטס ודיוקורידס ומוזכר גם במשנה.
בימנו, ה"עשב" הזה מבוקש מאוד ונמכר בשווקי איכרים. אנחנו נלקט אותו ונהנה ממנו ללא תשלום.

מתכונים מצורפים – שקשוקה עם רגלת גינה וחביתת ירק.

רגלת גינה עם פרחים. צילום שרה גולד מאתר צמח השדה

צמח חודש אוגוסט – חרוב

עצי החרוב הם עצים דו-ביתי, כלומר, ישנם עצי זכר שמפתחים פרחים בעלי אבקנים בלבד, ועצי נקבה שבפרחיהם יש רק שחלות ובהם גדלים החרובים.
פורחים בחודשים אוגוסט ועד נובמבר.
יתרונותיו רבים – נוגדי חמצון רבי עוצמה. הם מנטרלים ומעכבים תאי סרטן בגוף, סיבי הפרי מסייעים להורדת רמת הכולסטרול "הרע" בדם, ומסייעים לרדת במשקל.

מתכונים מצורפים – דבש / סירופ חרובים, קמח חרובים, קפה חרובים ודייסת חרובים.

 

ליקוט חרובים משפחתי. צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה

צמח חודש אוגוסט – תאנה

תאנה, צמח שניתן ללקט בחודש אוגוסט.
עצי התאנה הם עצים נשירי חורף ממשפחת התותיים, עלי העץ גדולים ומפורצים כצורת כף יד.
פורחים בחודשים אוגוסט ועד אוקטובר.
ליקוט תאנים שמו "ארייה". תאנים "אורים". יש לצאת כל יום באור יום ולראות מי מהן הבשילה. אותה יש לקטוף, מכיוון שהן לא מבשילות כולן יחד.

מתכונים מצורפים – ריבת תאנים, סלט ירו מפתיע – חסה עם תאנים, גבינה.

 

תאנה אדומה. צילום: שרה גולד

צמח חודש ספטמבר – ינבוט השדה

ינבוט השדה, צמח שניתן ללקט בחודש ספטמבר.
הינבוט הוא עשב רע שאי אפשר להיפטר ממנו, החקלאים שונאים אותו. בגדול, מדובר ב"עץ תת קרקעי" שרק קצה צמרתו מציצה החוצה.
עצי התאנה הם עצים נשירי חורף ממשפחת התותיים, עלי העץ גדולים ומפורצים כצורת כף יד.
פורח בחודשים אוגוסט ועד אוקטובר.
לינבוט מגוון יתרונות בריאותיים – מייצב סוכר בדם, מסייע לעיכול, כאב שיניים, טחורים, פגעים בעור ועוד.
הפירות שלו מכילים מעל 10 אחוזי חלבון ומעל 20 אחוז סיבים תזונתיים.

מתכונים מצורפים – קמח ינבוט, קפה ינבוט, פנקייק ללא גלוטן, גרגירי חו=מוס מוקרמים בקמח ינבוט.

 

פירות ינבוט בשלים. צילום: שרה גולד

 

המידע בכתבה באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה.
אנא שמרו על כללי הליקוט ועל הטבע!

ישובים הבאים אין אפשרות משלוח:
יישובי רמת הגולן וגבול הצפון, יישובי בקעת הירדן, יישובים מעבר לקו הירוק, יישובי עוטף עזה, יישובי הערבה, אילת וים המלח,בתי חולים , משרדי ממשלה, אוניברסיטאות.
לבדיקה פרטנית עבור המשלוח שלך שלח הודעה כאן ונשמח ליצור קשר בהתאם