דרך ארץ הזית: שמן זית מקומי

נס פח השמן בחבל מודיעין! 

בחנוכה מטיילים עם המשפחה בשלל מסלולים בחבל המכבים ובדרך נהנים מהתוצרת המקומית ומפרגנים ליצרנים הקטנים.
במהלך החג 12 יצרני שמן זית מקומיים יעמידו בפני המבקרים בחבל מודיעין עמדות מכירה של שמן זית, זיתים ועוד.
*הרכישה ישירות מהיצרנים ובאיסוף עצמי

רשימת יצרני שמן הזית בחבל מודיעין

זתי שפע – מושב גמזו
שמן זית זני ובלנד ובנוסף זיתים כבושים ופירות הדר
מגיע במארזי 1 ליטר ו-18 ליטר
הנחה של 10% לתושבי חבל מודיעין
ימים ושעות: כל ימות החנוכה, לא בשבת (בתיאום מראש)
כתובת: הגפן 82, גמזו
טלפון: 050-5217839 או 050-5443010
איש קשר: שמעון

חוות זיתים אלאדין – כפר רות
שמן זית זני ובלנד, ללא ריסוס ודישון כימי. בנוסף, זיתים כבושים, ריבות תאנים, חליטת צמחי מרפא, סבונים משמן זית ועוד
מגיע במארזי 750 מ"ל וכן 1,2,5 ליטר
ימים ושעות: בין התאריכים 11-19 בדצמבר (בתאום מראש)
כתובת: כפר רות 73196, בווייז: חוות זיתים אלאדין
טלפון: 054-3141822
אשת קשר: אורנה

משק 17 – רינתיה
שמן זית בלנד 
מגיע במארזי 1,2,5 או 18 ליטר
10% הנחה בקניית פח 2 ליטר / 5 ליטר
ימים ושעות: ימים א'-ו', שעות 08:00-16:00 (תיאום שעתיים לפני איסוף)
כתובת: האורנים 17, מושב רינתיה
טלפון: 054-5456767
אשת קשר: שרית

משק גלבוע – מזור
שמן זית, זיתים כבושים ופקאן טרי מהמשק
מגיע במארזי 2 ליטר ו-18 ליטר
ימים ושעות: בין התאריכים 10-19 לדצמבר כולל (בתיאום מראש)
כתובת: מושב מזור
טלפון: 050-4513580
איש קשר: הלל

משק לוין – מזור
שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה, זוכה מדליות בתחרויות בארץ ובחו"ל, כשר למהדרין ובעל תו האיכות של מועצת הזית.
חגיגת ראשון המסיק – טעימה מודרכת לכל הזנים, מכירה ישירה מהחקלאי.
בנוסף, במקום תתקיים מכירה של דבש טבעי, טחינה אתיופית, דברי מאפה, סבוני שמן זית ועוד.
מגיע במארזי 750 מ"ל, 2 ליטר, 5 ליטר
משלוח חינם לתושבי חבל מודיעין
ימים ושעות: ימי א'-ה' בין השעות 8:00-18:00, יום ו' בין השעות 8:00-14:00 (בתיאום מראש), לא בשבת
כתובת: השחר 5, מושב מזור
טלפון: 052-5613210 או 054-6488663
א.נשי קשר: יובל או קרן

נחלי שמן – נחלים
שמן זית זני. לרגל החג, מציעים סיור במטע והדרכה על תהליך גידול הזית ומדוע זכינו במדלית זהב בתחרות הבינלאומית
מגיע במארזי 500 או 700 מ"ל, 1, 2 או 5 ליטר
ימים ושעות: כל ימות החנוכה בין השעות 8:00-19:00 (בתיאום מראש), לא בשבת
כתובת: שניר 29, נחלים, כתובת לוויז – נחלי שמן
טלפון: 052-4035522
אשת קשר: מרים

שמן הזית של חנה – רינתיה
מכירת שמן זית
מגיע במארזי 750 מ"ל או 1,4,5,18 ליטר
הנחה של 2% לכבוד חג החנוכה
ימים ושעות: כל ימות השבוע משעה 9:00 ועד 17:00 (בתיאום של שעה מראש)
כתובת: הסיגלון 66, רינתיה
טלפון: 052-3715170
אשת קשר: חנה

שמן זית יהונתן – רינתיה
שמן זית זני (סורי)
מגיע במארזי 1,2 או 5 ליטר
ימים ושעות: כל ימות החנוכה (בתיאום מראש)
כתובת: הרימונים 51 (משק 51, מושב רינתיה
טלפון: 052-2425245
איש קשר: נתי

שמן זית נגה – בית נחמיה
שמן זית זני מתוצרת המשק
מגיע במארזי 750 מ"ל, 2 או 18 ליטר
הנחה של 10% לכבוד חג החנוכה
ימים ושעות: כל ימות החנוכה בין השעות 9:00-18:00 (תיאום יום קודם)
כתובת: דרך הכלנית 20 (משק בליץ), בית נחמיה
טלפון: 054-4668708
אשת קשר: מאיה

שמן זית ענאל – בני עטרות
שמן זית זני מתוצרת המשק
מגיע במארזי 500 מ"ל, 1,2 או 4 ליטר
ימים ושעות: כל ימות החנוכה (תיאום שעתיים לפני הגעה)
כתובת: משק שמחוני, בני עטרות ובווייז – שמן זית ענאל
טלפון: 053-7782432
אשת קשר: כרמית

תוצרת עברית – מזור
שמן זית זני וזיתים כבושים
מגיע במארזי 1 או 5 ליטר
ימים ושעות: כל ימות החנוכה (תיאום שעתיים לפני הגעה)
כתובת: השחר 21, מזור
טלפון: 054-8185003
איש קשר: דורון

יקב נטוף – כפר טרומן
שמן זית תוצרת היקב
מגיע במארזי 1 או 2 ליטר
ימים ושעות: שישי-שבת בין השעות 11:00-16:00 (בתיאום יום קודם)
כתובת: הברוש 45, כפר טרומן
טלפון: 052-8408424
איש קשר: מאיר

חזרה למעלה

היכרות קצרה עם עץ הזית

"ארץ זית שמן ודבש" (דברים ח, ח)
הזית הוא מעצי הפרי הקדומים ביותר שקיימות לו עדויות בהיסטוריה. מקורו באגן המזרחי של הים התיכון ועדויות לנוכחותו נמצאות כמעט בכל אתר ארכיאולוגי בארץ ישראל. הממצא הקדום ביותר נמצא בחפירות ליד גשר בנות-יעקב שבצפון – שלושה גלעיני זיתים אשר גילם מתוארך ל-450,000 שנים.
הזית הוא עץ פרי ממשפחת הפייגמיים. הוא נותן יבול סירוגי, כלומר פרי מרובה בשנה אחת ומועט בשנה שלאחריה. כדי שישגשג וייתן פרי איכותי יש למסוק ולגזום אותו בכל שנה. עץ הזית חי שנים רבות וממשיך להיות פורה מאות רבות של שנים בהשוואה לעצים אחרים (לדוגמא: עץ הלימון שלאחר 40-50 שנה כבר לא נותן פרי איכותי). בארץ ניתן לראות עצי זית עתיקים רבים ולמרות שלא ניתן לדעת בדיוק את גילם בשל העובדה שגזע הזית חלול, אפשר להעריך שהם בני מאות ואף אלפי שנים.

חזרה למעלה

שמן הזית והקשר לחג החנוכה

"כל השמנים כולם יפים לנר חנוכה ושמן זית – מן המובחר" (מנחות ט, ג)

כמו למרבית חגי ישראל: חג האסיף – סוכות, וחג הקציר – שבועות, גם לחנוכה הקשר חקלאי מסורתי. החג נחגג בתיאום מושלם עם סיום המסיק ועצירת שמן הזית. חג המסיק מציין כי לשמן הזית היה מעמד מיוחד, והוא נזכר בתורה פעמים רבות. האזכור החשוב ביותר של שמן הזית במקרא הוא כאחד משבעת המינים שנתברכה בהם הארץ "ארץ זית שמן ודבש" (דברים ח, ח). באמצעותו נמשחו מלכים למלוכה וכהנים לעבודת הקודש, שמן הזית נתן את האור בלילות החשוכים וגם שימש לבישול לכל השנה. ליושבי הארץ בעת העתיקה השמן סימל שפע וטוהר, והיה חשוב ומרכזי בחיי היום יום.
לאחר חורבן בית המקדש כשיצא עם ישראל לגולה, לא יכלו בני ישראל לשמור על מסורת המסיק וסיפור החג הוסב מחג חקלאי לחג ניצחון ישראל על היוונים. בסיפור החנוכה, חיפשו המכבים בבית המקדש, שמן טהור להדליק בו את המנורה. לבסוף מצאו פך שמן זעיר. השמן היה אמור להספיק ליום אחד, ובאורח פלא התמלא הכד שוב ושוב במשך 8 ימים עד שעלה בידי המכבים לקבל שמן טהור חדש לבית המקדש.
אותו כד קטן המלא בשמן זית מסמל את מאבק היהודים לשמירה על דתם ותרבותם וסירובם להתערבב בתרבויות אחרות כפי שהשמן איננו מתערבב עם נוזלים אחרים. רשום במקורות: "שכל המשקין התערבבו אלו עם אלו והשמן אין מתערבב עמהם".

חזרה למעלה

נתונים על גידול עצי זית בישראל

היום מגדלים בארץ זנים מקומיים (בלאדי) לצד זנים מודרניים שונים. 320 אלף דונם זיתים נטועים בארץ לשמן מהם מפיקים כ-14,000-20,000 טון שמן בשנה. בישראל פועלים 110 בתי בד, 400 יצרנים של שמני זית מהם 40 יצרנים גדולים המפיקים מעל 50 טון שמן בשנה. בין 3,000 ל-4,000 טון שמן מיובאים לארץ. ממוצע הצריכה השנתית לנפש הוא כ-5.2 ליטר שמן זית, אך הייצור וצריכת השמן נמצאים בעלייה מתמדת. זני הזיתים הנפוצים כיום בחקלאות בישראל מתחלקים לשניים. האחד, זנים הגדלים על מי גשם בלבד ללא השקייה, הם נקראים זני בעל, והנפוצים מביניהם הם הזן הסורי והנבאלי. שניהם זנים מקומיים שגודלו פה לאורך ההיסטוריה. הסוג השני, זני שלחין הגדלים עם השקייה קבועה, והנפוצים ביניהם הם זן הברנע, הקורטינה והקורנייקי.

דרך שמן - שמן זית מקומי

חזרה למעלה

פירוט הזנים העיקריים בארץ ובעולם

סורי – מקור שמו באזור צור שבלבנון, אך נחשב כזית מקומי ארץ ישראלי מובהק. תכולת השמן בו גבוהה ומגיעה עד 35%. טעמו מריר, חריף וארומטי. משמש גם לכבישה ומקובל מאוד בקרב האוכלוסייה המקומית. צמיחתו איטית ובגידול המסורתי הוא סירוגי מאוד (בשנה אחת מניב הרבה ובשנה שלאחריה מניב פחות). הזית הסורי עמיד מאוד בתנאי יובש וקרקע שטחית ולכן הוא מתאים מאוד לחקלאות בעל.

נבאלי – מוצאו בארץ ישראל ומקור שמו בעיר שכם (נבלוס). הזית הנבאלי דומה לסורי במידה רבה, אך תכולת השמן בו מעט נמוכה יותר וכך גם מידת הפוריות שלו. השמן המתקבל עדין יותר בטעמו מן הסורי, אך הוא עדיין בעל מאפיינים של חריפות, מרירות וארומה לא מבוטלת.

נבאלי מוחסן – זן מיובא שמשמעות שמו הוא נבאלי משופר. הוא נקרא כך משום שהצימוח שלו מהיר ואינטנסיבי יותר והפרי שלו מעט גדול יותר, אך דומה בצורתו לפרי הנבאלי. יחד עם זאת, אין כל קשר גנטי בין הזנים. תכולת השמן שלו נמוכה בהרבה והוא מתאים יותר לחקלאות אינטנסיבית מודרנית. טעם השמן עדין ומצטיין ביציבות טובה.

פיקואל – זן ספרדי המהווה את עיקר הגידול בחבל אנדלוסיה בו נמצא ריכוז הזיתים הגדול בעולם. הפיקואל הוא זן עמיד מאוד לקור, לשלג ולרוחות ומהווה פתרון לאזורי גידול בהם תנאי מזג האוויר אינם אופטימליים. אחוז השמן אינו גבוה – עד 15% בתנאים אופטימליים. בשל כמות העצים הגבוהה, הפך השמן לנפוץ ומקובל בעולם והוא נסחר בהיקפים עולמיים גדולים.

קורטינה – זן איטלקי, עמיד ליובש, קור ומזיקים. נותן הרבה פרי באזורים חמים. הקורטינה הוא עץ עקר, כלומר לא מפרה את עצמו, אלא זקוק לעצים מזנים אחרים כדי שהאבקנים שלהם יפרו את שלו והוא יוכל לפתח פירות.  לקורטינה שמן בעל ארומה דומיננטית, מרירות וחריפות גבוהה ופעמים רבות משלבים אותו עם שמנים עדינים יותר. יתרונו הוא שהוא יציב מאד ומכיל כמות גבוהה של נוגדי חמצון.

ארבקינה – זן ספרדי מאזור קטלוניה. נכנס לישראל בשנים האחרונות בשל התאמתו למסיק על ידי בוצרת. זן עמיד באופן יחסי הן למזג אוויר והן למזיקים והוא בעל פוריות גבוהה באופן יחסי. טעמו ניטרלי והוא נפוץ בספרד והן בארה"ב.

פישולין – זן צרפתי שהשמן שלו נחשב איכותי מאוד, בעל ארומה טובה, ומתאים הן לתיבול והן לטיגון. תכולת השמן שלו נמוכה יחסית כ-16%, אך תכולת החומצה האולאית בו גבוהה במיוחד (75%). הוא מתאים מאוד לכבישה היות שהחרצן שלו חופשי.

קורונייקי – זן יווני אשר מהווה את הזן העיקרי לשמן ביוון. הוכנס לארץ בשנים האחרונות עקב יבולים יציבים והאפשרות למסוק אותו על ידי בוצרת. טעם השמן שלו עדין ומקובל בעולם. אחוז השמן מגיע עד 20%.

ברנע – זן חדש שפותח בישראל על ידי פרופ' שמעון לביא ז"ל. הברנע מיועד לגידול בכרם מודרני. צומח מהר, צורתו מתאימה למסיק ממוכן, תנובתו גבוהה ויציבה והוא מניב מגיל צעיר. אחוז השמן בו הוא כ-20%. השמן המתקבל ממנו הוא באיכות גבוהה, פירותי וארומטי ומתאים לטעם האירופאי. הברנע יוצא למדינות נוספות: אוסטרליה, ניו זילנד, צ'ילה ועוד.

מנזנילו – זן המתאים בעיקר לכבישה, מקורו בספרד ופירוש שמו "תפוח קטן". פריו עגול, יפה ומבריק ורוב הפרי נשלח לייצור זיתים כבושים בתעשייה. תכולת השמן יחסית נמוכה (עד 20%) והוא מתקבל עדין מאוד, פירותי, ללא מרירות וחריפות. המנזנילו גדל בגידול שלחין, והוא חייב השקייה אחרת היבול שלו נפגע קשות.

דרך השמן - שמן זית מקומי

חזרה למעלה

כיצד טועמים שמן זית באופן מקצועי?

את השמן טועמים בהדרגה, מהזן העדין ביותר עד לזן הארומטי ביותר. כשמספר הדוגמאות גבוה, יש לערוך הפסקה באמצע הטעימה על מנת לאפשר לחושים להתאושש. את כוס הטעימה אוחזים כשהיא מכוסה ומחממים בעזרת היד לכ-28⁰C אז משתחררים החומרים הנדיפים מן השמן.
שואפים את השמן ומנסים לזהות את הריח. לאחר מכן טועמים את השמן, מגלגלים אותו בחלל הפה ובולעים. ישנה חשיבות לבליעה המאפשרת לחוש את מידת הצריבה של השמן בגרון. דרוש אימון כדי לטעום שמן זית. אף מאומן הוא כלי חשוב מאוד גם בתזונה בכלל וגם בשמן.

דרך השמן - שמן זית מקומי

חזרה למעלה

כל הפעילויות באחריות המפעילים, ובכפוף לתנאי מזג האוויר ולהנחיות הממשלה.

חזרה למעלה

ישובים הבאים אין אפשרות משלוח:
יישובי רמת הגולן וגבול הצפון, יישובי בקעת הירדן, יישובים מעבר לקו הירוק, יישובי עוטף עזה, יישובי הערבה, אילת וים המלח,בתי חולים , משרדי ממשלה, אוניברסיטאות.
לבדיקה פרטנית עבור המשלוח שלך שלח הודעה כאן ונשמח ליצור קשר בהתאם