צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה
המידע באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה
אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.
אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק".
חדשים בעולם הליקוט? אנא קראו היטב את הכללים למלקט העצמאי.
________________________
מה יותר ישראלי מאשר זיכרון ילדות בו אנו מטפסים בתחילת הקיץ על עץ תות, ממלאים את הבטן בתותים סמוקים כאשר מיץ הפירות מטפטף ומלכלך את הידיים הפנים והבגדים….
עצי התות הם עצים דו-מיניים, ז"א ישנם עצים שבהם הפריחה היא רק זכרית – הם מפזרים אבקנים רבים ע"י הרוח, אולם אינם מניבים פירות, ויש עצים נקביים שהפריחה שלהם בצורת "עגילים" וכבר במאי ויוני מניבים פירות אדומים סגולים כהים (התות השחור) וורודים-לבנים (התות הלבן).
עצי התות מאחרים לפרוח ומקדימים להבשיל פירות.
הם פורחים באפריל ובמאי וכבר אפשר לאכול את הפירות.
העץ נשיר חורף, הובא לארצנו מפרס כבר בימי הביניים בשל פירותיו המתוקים והעלים המשמשים למאכל לזחלי תולעי המשי.
בתחילת ימי הביניים היה התות כנראה גידול מוכר בארץ ישראל, גם בתקופת העליות הראשונות נעשה ניסיון לגדל "תולעי משי" על מנת לייצר חוטי משי ולשם כך נשתלו עצי תות (נציין שהניסיון לא צלח🤔).
לדעת החוקר ד"ר הרב עמנואל לעף מקור השם הוא בארצות אירניות וארמניות ונשתמר גם בערבית.
בני משפחתו של עץ התות הם עצי הפיקוס התאנה והשיקמה.
נפוצות עץ התות:
הציפורים אוכלות את הפירות המתוקים ומפיצות את הזרעים הנובטים בקלות.
לכן נמצא את עצי התות בפרדסים וגינות למרות שאלו לא נשתלו שם.
👈 הידעתם? התות אינו מוזכר בתורה אבל כן מוזכר במשנה.
תותי העץ (בעיקר השחורים) מכילים שורה ארוכה של חומרים נוגדי חמצון ופיגמנטים חשובים, הם נחשבים ל"סופר-פוד" ומכילים:
⬅ אנתוציאנינים – הצבע הכחול סגול.
⬅ חומצה כלורוגנית – במחקרים התגלתה היכולת המדהימה שלה להפחית משקל באופן פעיל.
⬅ רוטין – חומר טבעי בעל תכונות נוגדות חימצון, מיוחסות לו השפעות במניעת דלקות, מניעת התפתחות סרטן והגנה על תאים וכלי דם.
⬅ מיריצטין – לוחם חזק בסרטן מכל הסוגים. כנוגד חמצון, מסייע לגוף להיפטר מרדיקלים חופשיים שמעורבים בגרימת סוגים רבים של הסרטן ועוד.
כל החומרים הללו שומרים על תאים בגופינו מפני הפיכתם לתאי סרטן, מורידים את הכולסטרול "הרע" ואת רמת הסוכר בדם.
כנראה הבנו את זה כבר בתור ילדים ….
מתי ואיפה אפשר ללקט תות שחור?
עצי התות מאחרים לפרוח ומקדימים להבשיל פירות.
הם פורחים באפריל ובמאי וכבר אפשר לאכול את הפירות.
תוכלו למצוא אותם בגינות, בצידי כביש 6 ובגנים הציבוריים.
איזה חלק מהצמח אוכלים?
הפרי: אוכלים את הפרי חי או מבושל (מתכון לריבה ורוטב בהמשך).
העלים: ממלאים את העלים הצעירים שהינם בצבע ירוק בהיר, הם עדינים יותר ומחוספסים פחות (מומלצים אלו של התות הלבן).
טיפים חשובים לאיסוף התות ואחסונו:
⬅ קחו בחשבון שליקוט התות מצריך סבלנות וגם הבגדים מתלכלכים. עטו כפפות ובגדים ש"פג תוקפם"
⬅ שטפו היטב את הפרי מאחר וציפורים גם מתחלקות עימכם בליקוט והן עשויות ללשלש על הפרי, כמו גם חרקים אחרים המטיילים על העץ.
⬅ שימו לב כי חיי המדף של פירות התות הם קצרים והם ממהרים לתסוס, לכן קטפו, שטפו ואיכלו או רקחו ריבה או רוטב תות מיד אחרי הקטיף.
רוצים להכיר מקרוב עוד צמחים שניתן ללקט? לחצו כאן לרשימת הצמחים לפי חודשי השנה
את הריבה ניתן לרקוח בחודשים אייר סיוון (מאי יוני) לשמור בצנצנות מעוקרות זמן רב ולהשתמש בהן במשך כל השנה ( אם נותר משהו…)
למריחה על לחם ואכילה עם יוגורט, הרוטב משמש לקישוט עוגות גבינה וגלידות.
*שימו לב לא ניתן להכין ריבה מהתות הלבן.
1. מתכון: ריבת תות:
מרכיבים:
1 ק"ג תות
כ- 700 גרם סוכר
שני לבבות תפוחים (להפרשת פקטין)
מיץ מחצי לימון עסיסי
אופן הכנה –
עקרו את הצנצנת והמכסה היטב ויבשו אותן.
ערבבו את הסוכר והתותים
תנו לתותים להגיר מיץ כשעה שעתיים
הביאו לרתיחה על אש גבוהה
הנמיכו את האש ובשלו על אש נמוכה כשעה תוך ערבוב מזדמן עד שתרגישו שהעיסה מסמיכה.
הוציאו את לבבות התפוחים
מלאו עד למעלה בצנצנות מעוקרות.
2. ריבה מיוחדת – של רחל משדמות דבורה
מרכיבים:
1 ק"ג תותים שחורים ועסיסיים ללא גבעולים.
1/2 ק"ג סוכר.
אופן הכנה –
משהים ללילה ביחד בסיר.
מביאים לרתיחה על אש גבוהה,
מניחים את הסיר בתוך סיר גדול יותר עם מים (באן מרי) וממשיכים לבשל עוד 8-10 שעות על אש קטנה. להקפיד שלא יגמרו המים בסיר התחתון.
התותים יוצאים שלמים והרוטב מצטמצם ומסמיך אבל לא נקרש.
לשמור בצנצנות קטנות שעוקרו בתנור בחום יבש עם מכסה ואקום.
לא צריך לשמור במקרר עד הפתיחה.
נפלא עם יוגורט או גלידה וגם סתם ככה.
3. רוטב תותים – מתכון ששלח לנו אייזיק.
יש לי עץ תות.
לפני חג השבועות אני קוטף (רק את אלה שנקטפים בקלות), שוטף ומרסק. מוסיף 1/2 כמות סוכר, משרה כשעתיים ליצירת נוזל.
מבשל כרבע שעה לאחר הרתיחה.
מעביר חם לצנצנת זכוכית וסוגר מייד.
משמש כתוספת נהדרת לעוגת הגבינה!
4. עלי תות ממולאים – "נהיה כולנו תולעי משי"
כמספר עלי התות שתלקטו כן מספר המתכונים … תבשיל זה דורש סבלנות כי הרי הוא כמו "ריפוי בעיסוק" ששכרו בצידו.
המומחים נשבעים שעלי התות עדינים וטעימים יותר מעלי גפן ממולאים. בכ"ז נביא לכם מתכון מסויים שניסינו.
מרכיבים:
כ- 40 עלי תות צעירים בצבע ירוק בהר עדיף מתות לבן
שמן זית
1 כוס אורז שטוף ומושרה כשעה
4 בצלים: 2 פרוסים ושניים קצוצים דק
3 עגבניות חתוכות לפרוסות
מספר שיני שום
עלי פטרוזיליה/נענע/כוסברה קצוצים דק
מלח
פלפל
צלחת מעט קטנה מקוטר הסיר
לרוטב
מים
מלח, פלפל, סומק (לא חובה)
2 עגבניות קלופות ומרוסקות
מיץ מחצי לימון ופרוסות לימון
כף רכז רימונים (לא חובה) או כפית סוכר
מיץ לימון לפי הטעם
אופן הכנה –
שוטפים וחולטים את עלי התות במים רותחים כדקה-שתיים ומיד מצננים במים קרים ומשטחים על מגבת יבשה.
על תחתית סיר רחב מניחים פרוסות בצל + ופרוסות עגבנייה
במחבת עם מעט שמן זית מטגנים/מאדים את הבצל הקצוץ לקוביות קטנטנות, מוסיפים מעט מים רותחים ואת האורז עם כל עשבי התיבול וממשיכים לאדות כ- 5 דקות עד שהאורז חצי מבושל .
מוסיפים את התבלינים
ממלאים
בכל עלה שמים כף/כפית מלית בקצהו (לפי גודל העלה) ומגלגלים
מניחים בזהירות על תחתית הסיר מעל הבצל והעגבניות בצורת ספירלה דחוסה, בשורה אחת או שתיים כמה שנכנס בסיר..
שופכים בזהירות את הרוטב כך שיכסה עד כ 2 ס"מ מעל גובה העלים
מניחים צלחת מעל העלים הממולאים, (כדי שלא יצופו ויתפרקו) .
מכסים את הסיר.
מבשלים עד שרותח
מנמיכים את האש וממשיכים לבשל עוד כחצי שעה עד שלושת רבעי השעה ( תלוי בגודל הסיר והלהבה)
אוכלים עם יוגורט או בתור תוספת .
הערה
מתכון זה מתאים גם למילוי עלי גפן (שימו לב לא לקטוף עלים מרוססים )
נראה מסובך, אבל אחרי שתנסו פעם אחת תתמכרו
נסו ולא תתאכזבו😋
שתפו אותנו איך יצא.