צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה
המידע באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה
אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.
אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק".
חדשים בעולם הליקוט? אנא קראו היטב את הכללים למלקט העצמאי.
________________________
תאנים – כל טוב הארץ, שלווה ושלום
התאנה מוזכרת עם הגפן עשרות פעמים בתנ"ך ובמקורות, היא מסמלת שלום, שלווה וביטחון.
בעתיד "ישבו איש תחת גפנו ותחת תאנתו"…(מלכים א',ה,ה)
התוודענו אל התאנה כבר בתחילת ספר בראשית בסיפורי גן עדן, כאשר ידעו אדם וחווה שהם עירומים "ויעשו להם חגורות מעלי תאנה".
התאנה היא אחת משבעת המינים שהשתבחה בהם ארץ ישראל, ולא בכדי.
פרי התאנה הוא אכן בטעם גן-עדן ועכשיו בחודשים אוגוסט ועד אוקטובר הוא בשיא בשלותו!!
עץ נשיר חורף ממשפחת התותיים, עלי העץ גדולים ומפורצים כצורת כף יד.
גדלה בבוסתנים עתיקים בד"כ בבור המספק לעץ מים.
"קליפת" הפירות בצבע ירוק, סגלגל וסגול, פנים הפרי לעיתים ירוק או אדמדם.
עץ התאנה מפיץ ריח מיוחד ואופייני .
האבקת "הפרחים" והפירות מיוחדת מאוד. בתוך הפגה (הפרי הצעיר) נמצאים פרחים נקביים וזיכריים.
צירעה זעירה צריכה להיכנס ולהאביק אותם על מנת שתהיה הפרייה ויווצר פרי שציפתו אכילה וטעימה. (בזנים של ימנו כבר אין צורך בצרעה).
מה שאנו אוכלים הינו ציפת הפרי העסיסית ובתוכה "הפרחים".
לפירות התאנה אין חיי מדף ארוכים, לכן משמרים אותם ע"י ייבוש – אלו הדבלים, שבימי אבותינו שימשו כמזון בסיסי, רוקחים ממנה ריבות ועוד.
👈 הידעת? בימי קדם, בטרם הכירו את הסוכר, היה פרי התאנה אחד מהממתיקים החשובים גם בחורף כשהפרי מיובש.
שימו ♥ – השרף החלבי הנוטף מהעלים והפירות לפני ההבשלה, מכיל אנזים בשם פיקאין, הגורם לחלב להתגבש לגבן.
בעת העתיקה השתמשו בשרף לגבן גבינה מחלב. יש לכך רמזים בכתבי הומרוס.
בנוסף, בימי קדם השתמשו בשרף התאנה להורדת נגעים ויבלות מהעור.
ליקוט תאנים שמו "ארייה". תאנים "אורים". יש לצאת כל יום באור יום ולראות מי מהן הבשילה. אותה יש לקטוף, מכיוון שהן לא מבשילות כולן יחד.
הפרי הבשל צריך להיות גדול ובהיר משאר התאנים הבלתי בשלות, וכשלוחצים באצבע הוא אמור להיענות ולספוג את הלחיצה, ברכות.
אל תשכחו – ציפורים גם הן יודעות מתי התאנים בשלות ואוהבות לנקר בהן ולאכול..
עיקר אריית הפירות של התאנה תתבצע בחודש אוגוסט.
קחו בחשבון – יש אנשים שמקבלים גירוי בעור (אלרגיה) במגע עם עלי או ענפי התאנה. זוהי תגובה אלרגית חיצונית למגע בשערות שעל עלי התאנה ובמוהל (השרף) שהיא מפרישה כשתולשים עלה או חותכים ענף. לכן נעטה כפפות כשנלקט תאנים.
היכן התאנה גדלה בתחומי חבל מודיעין?
עצי תאנה רבים לצדי מעיינות, בבורות מים עתיקים ובבוסתנים עזובים,
בגינות, בבוסתנים נטושים, בצידי דרכים ושדות, ביערות קק"ל, בשולי יער בן-שמן, בתל חדיד בנאות קדומים, בבוסתני גמזו.
(וכמובן שהן נמכרות גם בשווקים ואפילו בסופרמרקטים).
מה ואיך אוכלים?
תאנה בשלה טרייה היא מעדן, כדאי ומומלץ לאכול אותה טרייה, ליד העץ או בבית.
מכיוון שאורך חיי המדף שלה קצר ביותר, אם התמזל לנו לארות, לקנות או לקבל כמות יפה מהן, אנחנו לא נפספס ונכין מהן מאכלי קיץ נפלאים, סלט או מנה אחרונה או ריבה מתוקה.
רוצים להכיר מקרוב עוד צמחים שניתן ללקט? לחצו כאן לרשימת הצמחים לפי חודשי השנה
1. ריבת תאנים בכל ביס תיזכרו בטעמי הקיץ – (אם יוותר ממנה עד החורף):
מרכיבים:
1 ק"ג תאנים
כ- 500 גרם סוכר
תפוח או שניים מגוררים ואת הליבות (שמוציאים אח"כ)
2 כפות מיץ לימון
(יש המציעים להוסיף תוכנו של מקל וניל, ומעט מים)
אופן הכנה –
*הסבר קצר – לפרי התאנה אין פקטין שזה החומר המסייע להקריש את הריבה, לכן נעזרים בתפוחי עץ שמפרישים פקטין
– שוטפים היטב את הפירות
– חוצים את התאנים ובודקים אם אין בהן זחלים, חותכים חלק מהן לארבעה רבעים.
– קוטמים את העוקצים
– מכניסים לסיר, מכסים בסוכר ונותנים לעמוד כשעתיים
– לשים מעט בידיים עד לקבלת נוזל מתוק
– מוסיפים את התפוחים ואת מיץ הלימון
– מבשלים כחצי שעה על להבה בינונית ואח"כ נמוכה
– מאחסנים בצנצנות מעוקרות
2. סלט ירוק מפתיע, חסה עם תאנים:
מרכיבים:
חסה יפה קצוצה
אגוזי מלך קצוצים
בצל אדום חצאי פרוסות
רבעי תאנים
כל רוטב וינגריט או רגיל (מלח, שמן זית ולימון) יתאימו לסלט זה
אופן הכנה –
מערבבים יחדיו את כל החומרים.
3. הכנת גבינה באמצעות שרף תאנים:
המתכון של ד"ר טובה דיקשטיין מנאות קדומים – מומחית לבישול ארצישראלי קדום
מרכיבים:
1 ליטר חלב
מלח
6-7 טיפות שרף מעוקץ הפגות של תאנה (מכינים מראש ענף עם פגות).
שמן זית.
תבלינים לפי הטעם: סומק, אזוב (זעתר), פלפל שחור
אופן ההכנה –
– מחממים את החלב עד מעט לפני הרתיחה.
– מטפטפים את טיפות שרף התאנים לתוך הסיר. מניחים בצל להתגבן. ניתן לזרז את התהליך אם ממשיכים להרתיח את החלב.
– כשהחלב רותח – הוא מתגבן. מניחים בד חיתול או אל-בד במסננת ומסננים את הנוזל לסיר נוסף.
– סוחטים היטב את הנוזלים כך שנשארת רק הגבינה. מעבירים לצלחת.
– מתבלים במלח, שמן זית ואזוב ומגישים.
נסו ולא תתאכזבו😋
שתפו אותנו איך יצא.