צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה

שומר פשוט – ליקוט בחודש מרץ

המידע באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה

אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.

אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק".
חדשים בעולם הליקוט? אנא קראו היטב את הכללים למלקט העצמאי.

שומר פשוט – נעים להכיר:

שומר פשוט משתייך למשפחת הצמחים הסוככיים.
רבים מבני המשפחה משמשים כתבלינים, ביניהם גזר, פטרוזיליה, שמיר ועוד.
התפרחת של רובם בצורת סוכך או מטריה, הבנוי מפרחים רבים. לרבים מהם עלים גזורים וגם לשומר הפשוט.
חשוב לדעת כי יש במשפחה זו גם צמחים רעילים.

השומר הפשוט הוא צמח רב-שנתי גבוה, שמדיף ריח עז של אניס בכל חלקיו.
לצמח "משק מים" חכם, בחורף הוא מצמיח עלים טריים גזורים, אח"כ עמודי פריחה גבוהים, באביב המאוחר הוא מתחיל לפרוח בצהוב והעלים נובלים. בסוף הקיץ הזרעים מבשילים.

שומר פשוט. צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה

צמחים הדומים לשומר פשוט:

רוש עקוד – צמח רעיל ללא שערות ללא ריח אניס.
מיני כלך – שימו ♥ – עליהם רעילים. גם להם אין ריח של אניס.

יתרונות שומר פשוט:

הצמח מקובל ברפואה העממית אצל ערביי הארץ נגד נזלת, צרידות, הפרעות בעיכול, דלקות עיניים, טעם רע בפה ועוד, וכן כסם ממריץ ומעורר.
חליטת הזרעים של הצמח מרגיעה בטן נפוחה וכואבת.
מרתח הזרעים במים יכול לסייע להרגעת עקיצות, וחבורות.
בנוסף, נסים קריספיל ממליץ: למניעת הזדקנות מהירה והשמנת-יתר: שותים בקביעות מדי-יום תה, שחלטנו בתוכו כפית זרעי שומר. מומלץ לשתות את התה, לפני הארוחה או אחריה.

הידעת? קיימים גם זנים תרבותיים שמגדלים אותם למטרות שונות.
למשל, בתקופה האחרונה מקובל בארץ במיוחד זן שבסיסו תָּפוּחַ כבצל וטעמו טעם אניס מתון ומעודן, והוא מיועד לאכילה טרי ובסלט.

איפה אפשר ללקט את שומר פשוט?

ברוב חלקי הארץ מבאר-שבע וצפונה, בבתות, ליד סלעים בשולי שדות בשולי יער בן-שמן ותל חדיד

איזה חלק מהצמח אוכלים?

מכיוון שהצמח רב שנתי וניתן למצוא אותו לאורך כל השנה,
בחורף – נאכל את העלים הירוקים בהירים החדשים (אפשר לאכול אותם חיים בסלט או בסלט עם בצל ( מתכון מצורף) ליד עדשים, יוגורט או טחינה
באביב – נאכל את הפרחים, גם כאן ניתן להוסיפם חיים לסלט.
בסוף הקיץ – ניתן לאסוף את הזרעים ולייבשם (ממליצים להשתמש בהם להכנת חליטות טעימות ובריאות (FENNEL)) 

רוצים עוד אפשרויות לאכילת הצמח?
תמצית מהצמח מקובלת לתיבול משקאות (ערק כולל טעם וריח של אניס שמקורו בשומר או בצמחים אחרים עם אותו ריח).
בנוסף, ניתן להכין תמצית מן העלים מבושלת בסוכר להכנת "סוכריות-שדה" בטעם ליקוריש. 
בזרעים משתמשים לתיבול לחם בשעת אפייתו ולשאר דברי מאפה.

שומר פשוט במטבח הפרטי שלכם:

מתכון: סלט שומר פשוט עם בצל:
מאכל מקובל אצל הדרוזים וערביי הארץ וגם אצלינו בבית. בעונת החורף מתחיל הצמח לגדל עלים גזורים.
נקטוף את הגבעולים בעלי העלים הבהירים הצעירים ביותר (זוכרים? מעט מכל צמח)

מרכיבים:
חופן גבעולי שומר צעירים שטופים וקצוצים.
בצל גדול חתוך לקוביות
שמן זית
לימון
מים
מלח לפי הטעם

אופן ההכנה:
במחבת מטגנים/מאדים את הבצל
כשהבצל שקוף מוסיפים את עלי השומר הקצוצים, מטגנים ומאדים אותם תוך כדי הוספת מעט מים
מידי פעם, במשך עשרים דקות עד חצי שעה.
מוסיפים מעט לימון
מקררים מעט
אפשר לאכול קר, חם או בטמפרטורת החדר
כסלט או על יוגורט או לבנה

סלט שומר פשוט. צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה

שתפו אותנו איך יצא 😋

ישובים הבאים אין אפשרות משלוח:
יישובי רמת הגולן וגבול הצפון, יישובי בקעת הירדן, יישובים מעבר לקו הירוק, יישובי עוטף עזה, יישובי הערבה, אילת וים המלח,בתי חולים , משרדי ממשלה, אוניברסיטאות.
לבדיקה פרטנית עבור המשלוח שלך שלח הודעה כאן ונשמח ליצור קשר בהתאם