צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה
המידע באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה
אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.
אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק".
חדשים בעולם הליקוט? אנא קראו היטב את הכללים למלקט העצמאי.
________________________
רגלת הגינה נקראת גם ריג'לה וגם פרפחינה (בארמית ובעדות ישראל מסוימות).
רגלת הגינה הינו עשב בר חד שנתי מוכר לכל בעל גינה מושקית, עשב שמשתלט וממלא "שטיחים בגינה" ובשולי שדות ומטעים.
הרגלת גדלה אפילו בעציצים!
העלים של הרגלת ביצתיים ובשרניים הגבעול בשרני זוחל, כל חלקי הצמח חלקים (ללא שערות וללא קוצים) הפרחים צהובים, הפירות קטנטנים ושחורים.
עשב בר מעצבן כבר אמרנו? ברגע שהוא מפזר את המוני הזרעים אין מנוס ממנו…
בזמן האחרון, אחרי שגילו את תכונותיו החשובות שהם "תחנת כח של מינרלים וויטמינים" החלו למכור אותו בשווקי איכרים…
ה"עשב "הזה מבוקש ולא בכדי. אנחנו נלקט אותו ונהנה ממנו ללא תשלום.
👈 טיפ חשוב!
במידה ואין בגינתכם רגלה ויש אצל השכן, הוא מאוד ישמח ש"תנקו" לו את הגינה (לאחר בקשת רשות כמובן).
המלצה שלנו – למצוא צמח בשלב הפצת הזרעים ולפזר בערוגה מושקית (לאחר שנת השמיטה).
אחרי שבועיים יצוצו נבטים ויגדלו, הצמחים יזרעו את עצמם, כך תהיה לכם אספקה כל העונה.
הרגלה נזכרת במשנה בשם זה מספר פעמים.
אבותינו נהגו לאכול אותה טרייה ומבושלת: "אוכלין ברגילה עד שיכלו סנריות מבקעת בית נטופה".
שמה העברי והערבי, שמשמעותו רגליים, ניתן לה כנראה, כי גבעוליה זוחלים על האדמה בעזרת עליה וגבעוליה שצורתם מזכירה רגליים.
שמה הוא גם פרפחינה (בארמית) היא שימשה כעשב מאכל לאדם ולעופות הבית, האוכלים אותה בתאווה. לא לחינם שמה העממי הוא Chick Weed
השם פרפחינה מוכר לעולי כורדיסטאן שחלקם מבינים ארמית. בפי ערבים ויוצאי מזרח אירופה שמו ריג'לה (ל' סגולה)
ובנימה יותר אישית, שרה גולד (כותבת הכתבה) משתפת אותנו בסיפור אישי על חוויית ליקוט הצמח כילדה:
"בימי ילדותי הרחוקים במושב, היו מאכילים את העופות בצמחי רגלה קצוצים.
בשביל לקצוץ את הצמח היה כמעט בכל בית, מכשיר פשוט עם מין "שרוול" מעץ שבו היו מכניסים את הצמחים.
בסופו של השרוול הארוך שלושה סכינים המחוברים לגלגל ענק.
כשהיינו מסובבים את הגלגל, גלגלי השיניים דחסו את הצמחים פנימה, והסכינים קוצצות את הצמחים.
הצמחים הקצוצים היו נופלים מהצד השני לתוך פיילה או שק.
כשהיינו ילדים רציתי לסייע להורים כשהם לא היו בבית, התחלתי לקצוץ ערמה של צמחי ריג'לה ע"י סיבוב הגלגל ודחיסת צמחים פנימה לתוך השרוול.
פתע הגיח אחי הצעיר ודחף את ידו לתוך ה"שרוול", אצבעו נחתכה עמוק עד העצם.
לא ידעתי מה לעשות.. ניסיתי לשטוף אותה אולם זרם הדם לא פסק, רצתי לבית השכנים שם חבשו את האצבע ומיהרו איתו למרפאה לתפור את האצבע, שנותרה עד היום, מעל ל- 60 שנה מאוחר יותר, עם סימנים מאותה חוויה טרואומטית לכל המשפחה".
מתי ואיפה אפשר ללקט רגלת גינה?
רגלת הגינה פורחת במשך כחצי שנה, מפברואר עד ספטמבר.
במשפחת הריג'לה כ-100 מינים ובארץ גדל רק סוג אחד.
ניתן למצוא את הצמח בשפע בגינות מושקות, במטעים, בשולי שדות ואף בעציצים.
צמח שרוע הגדל בשמש מלאה באזור מושקה, בגינה או בעציץ.
העלים בצבע ירוק בוהק, בשרניים אובליים-ביצתיים, הזרעים שחורים וקטנטנים, הגבעולים גם הם בשרניים, לעיתים הם אדמדמים, גדל בשולי מדשאות ושדות מושקים באביב ובקיץ.
הפרחים צהובים, מששו את הצמח, ותראו שכל חלקי הצמח "חלקים", טעמו עלה, טעמו חמצמץ קריר.
הצמח התאקלם במטבחי יוון וטורקיה, באירופה ומקסיקו, הוא נאכל חי בשיקים, בסלטים ואומלטים ומבושל במרקים חמוצים ותבשילים (בתהליך הבישול הוא מאבד את צבעו היפה וחלק מערכו התזונתי).
הוא משתלב טוב טרי בסלט עם אבוקדו, אגוזים או שקדים קצוצים, מוצרי חלב כמו יוגורט, לבנה או גבינה לבנה ועגבניות.
בצמח צעיר ניתן להשתמש בכל חלקי הצמח, גבעולי צמח בוגר הינם עציים, ויש להשתמש בעלים בלבד.
חשוב לשטוף את הריג'לה היטב, כדי להוריד חול שנדבק לעלים, ולייבש לפני השימוש.
רגלת היא פשוט "צמח על" עמוס כל טוב.
מינרלים: סידן מגנזיום ברזל ואשלגן. ויטמינים: A, B,C, E אומגה 3 (היא אחד מהמקורות הצמחיים הטובים ביותר לאומגה 3).
מתברר מחקרית שהריג'לה (רגלת הגינה) הוא אחד מהירוקים המזינים ביותר על פני כדור הארץ, ואחד משמונת המינים הנפוצים ביותר בעולם.
הרגלה כצמח מרפא
היפוקרטס ודיוקורידס היוונים כבר המליצו על אכילת הצמח ולרפא פצעים חיצוניים ופנימיים,
גם הרמב"ם מספר שהיא מחזקת את הלב, והמליץ למלך מצרים להשתמש בה במרקחת שרקח.
כל חלקי הצמח עשירים באומגה 3 ובחומצה אלפא לינולאית.
הצמח מומלץ להורדת רמת סוכר, לניקוי הכליות, להבראת דלקות עור שונות, יש בו חומרים קוטלי תולעי מעיים, מסייע לטחורים, אנטי פטרייתי ואנטי בקטריאלי.
הצמח מכיל חומרים נוגדי חימצון, המסייעים לעור להיראות בריא, ונלחמים ברדיקלים החופשיים העלולים לגרום לתאי סרטן.
מומלץ לאכול פעמיים בשבוע תבשיל או סלט המכיל עלי רגלת הגינה.
אזהרה – אין לצרוך את הצמח בהריון, או מי שסובלים מאבני כליות. מחקרים מצאו ששימוש מרובה בצמח עלול לפגוע בחשק המיני אצל גברים.
👈 הידעתם? במדינות בהם הצמח נאכל באופן סדיר נמצאים פחות מקרי סרטן.
צמח רגלת צעירה. צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה
רוצים להכיר מקרוב עוד צמחים שניתן ללקט? לחצו כאן לרשימת הצמחים לפי חודשי השנה
היו יצירתיים: מוסיפים עלים לסלט, למרק יוגורט, לתערובת פסטו שמכינים מכל צמח אחר.
מצורפים להנאתכם שני מתכונים:
מתכון: שקשוקה עם רגלת גינה:
מרכיבים:
צרור עלי רגלה וגבעולים צעירים שטופים וחתוכים לגודל של כ 1 ס"מ (כשני חופנים)
בצל קצוץ דק
3-4 שיני שום מעוכות
מספר עגבניות קצוצות דק או 400 גרם עגבניות קצוצות דק משימורים (ללא חומרי שימור )
פלפל גמבה אחד קצוץ
פלפל חריף או חלק ממנו קצוץ
שמן זית
מלח, כמון
מספר ביצים רצוי 3-4
אפשרות להוספה מעל :קוביות גבינת פטה
אופן הכנה –
מטגנים/מאדים את הבצל במחבת עמוקה, יחד עם שיני השום, כשמתרכך ונעשה שקוף מוסיפים את קוביות הפלפל החריף והגמבה
כשמתרכך מוסיפים את העגבניות
אחרי מספר דקות מוסיפים את עלי הרגלה,
מפזרים מלח וכמון לפי הטעם
אחרי מספר דקות מוסיפים את הביצים שלמות ומבשלים לדרגת הבישול הרצויה,
אפשר להוסיף קוביות גבינת פטה או כל גבינה אחרת מעל.
בתיאבון
מתכון: חביתת ירק עם רגלת הגינה:
מרכיבים:
בצל קצוץ
פטרוזיליה קצוצה, ו/או כוסברה
ביצים מקושקשות
עלי רגלה קצוצים
מלח
שמן זית
אופן הכנה –
כמו בכל חביתת ירק
מאדים/מטגנים את הבצל במעט שמן זית.
כשהבצל שקוף מוסיפים את שאר הירקות כולל עלי הרגלה
מערבבים ומבשלים מעט,
שופכים את הביצים המומלחות קלות מעל
הופכים בזהירות
כשצד אחד מוכן
והנה לכם חביתת/אומלט של ירק ורגלה
נסו ולא תתאכזבו😋
שתפו אותנו איך יצא.