צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה

צלף מצוי – ליקוט בחודש יוני

המידע באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה

אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.

אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק".
חדשים בעולם הליקוט? אנא קראו היטב את הכללים למלקט העצמאי.
________________________

במקורותינו מוזכר הצלף מספר פעמים.
"שלושה עזין הן: ישראל באומות, כלב בחיות ותרנגול בעופות. ויש אומרים אף עז בבהמה דקה, ויש אומרים אף צלף באילנות"  (ביצה דף כ"ה עמוד ב)
אכן הצלף צמח "עז" צומח בין אבני הכותל, בסלעים, נאחז בהם וקשה להיפטר ממנו.

צלף מצוי – נעים להכיר:

צלף מצוי הוא שיח קוצני סבוך, נשיר חורף, בבסיס כל עלה יוצאים שני קוצים מאונקלים "אכזריים", העלים עגולים בשרניים מכוסים קרום שעוותי.
הפריחה שופעת ומתרחשת במשך מספר חודשים בעיקר בחודשים מאי – יוני – יולי.
הפרחים נראים כמו פרפרים לבנים גדולים כאשר זירי האבקנים ורודים. 
לצמח צוף רב המושך אליו דבורים, נמלים וחרקים נוספים, חלקם פעילים גם בלילה. 
הפרי נראה כמו מלפפון קצר ושמנמן.
שם הצמח Capparis spinosa הוא השם הלטיני והשם העממי הוא Caper.

👈 הידעתם?
– הפרח המיוחד והיפהפה נפתח אחר הצהריים ועד היום הבא לקראת אחר הצהריים הוא נובל. 
– יין הקפריסין שהיה אחד מסממני הקטורת שהקריבו בבית המקדש היה עשוי כנראה מפרי הצלף. 

פרח צלף מצוי. צילום שרה גולד מאתר צמח השדה

מתי ואיפה אפשר ללקט צלף מצוי?

בארץ גדלים 6 מיני צלף, באזור השפלה ובמועצה אזורית חבל מודיעין גדל רק הצלף המצוי. 
הוא גדל בקירות אבן, על סלעים, קירות אבנים וטרסות במקומות מוארים, בשולי יער בן שמן בסביבות ובתוך שטח פארק נאות קדומים  (לא לחינם הוא סמל הגן),
בשולי הדרכים בשדות מושב גמזו גדלים המוני שיחי צלף, חפשו אותו במקומות סלעיים ביישוביכם.

מומלץ ללקט את הצלפים בחודשים מאי-יולי,
לא לשכוח כלל בסיסי בליקוט: לא מכסחים צמח, לא מלקטים יותר מ- 20-30 אחוזים מהניצנים.

איזה חלק מהצמח אוכלים?

מי לא מכיר צלפים מוחמצים או כבושים.
זהו מאכל תאווה שהיה נפוץ כבר בימי אבותינו.
בגולן התגלה בית-כנסת שעל המשקוף נחרת בכתב עברי עתיק "זה בית מדרשו של רבי אלעזר הקפר".
מהו קפר?! אוסף ניצנים, תימורות (ענפים צעירים) ופירות צלפים.

אז מה אוכלים?
את הניצנים הצעירים בגודל של חצי עד שלושת רבעי ס"מ (לאורך הענף עולים הפרחים בזה אחר זה, כל יום פרח נוסף, מבסיס הענף כלפי ראשו. המצב הטוב ביותר לצורך החמצה הוא ניצן יומיים לפני פתיחתו).
את הפירות, את הענפים הצעירים – משלבים בסלטים, פסטות, דגים ועוד. 

פירות צמח צלף מצוי. צילום שרה גולד מאתר צמח השדה

יתרונות הצלף המצוי (פולקלור ושימושים רפואיים):

אבותינו ראו בצורת הפרי דמות אבר מין, ולפיכך הוא כונה גם בשם אביונה, שפירושו – מעורר התאווה המינית: "וינאץ השקד ויסתבל החגב ותפר האביונה" (קהלת י"ב, ה).
לא בכדי משמרים הפלאחים הערביים עד היום את מנהג השימוש בפרי להגברת כוח הגברא ולעקרות נשים.
בתקופת המשנה והתלמוד גידלוהו כירק ואכלו את ענפיו הרכים, את ניצני פרחיו ואת פירותיו: מי צלפין מעורבים בחומץ שימשו כתרופה לבעיות לב (שבת ק"י).
בנוסף, צלפים כבושים ללא תוספים וחומרים משמרים מאוד בריאים ופרו-ביוטיים, הם מעודדים את החיידקים ושאר הפלורה הבריאה של המעיים. 

שיח הצלף. צילום שרה גולד מאתר צמח השדה

זה הזמן לצאת ולאסוף את הניצנים.
זו לא עבודה קלה.!
הקוצים המאונקלים מתנכלים לנו, לכן עטו כפפות שאינן חדירות לקוצים… צאו לפנות ערב כשהחום פג.
אנחנו אומרים מראש, זהו איסוף סזיפי שעשוי לארוך יותר מיום אחד, אבל מה זה לעומת הסיפוק שבהכנת צלפים כבושים מעשי ידינו?

רוצים להכיר מקרוב עוד צמחים שניתן ללקט? לחצו כאן לרשימת הצמחים לפי חודשי השנה

צלף מצוי במטבח הפרטי שלכם:

צלפים כבושים מהווים תבלין לאניני טעם  למאכלים מיוחדים כמו לשון ברוטב צלפים  וגם למאכלי יום-יום כמו פסטה ודגים.

מתכון: צלפים כבושים:
מרכיבים:
ניצני צלפים
מים
מלח
עלי דפנה
חומץ בן-יין לבן

אופן הכנה –
קוטפים ניצני או פירות צלפים בגודל שווה
משרים את הצלפים במשך שלושה עד ארבעה ימים במים ומחליפים את המים בכל יום
ממלאים כוס מים – מכניסים לתוכה כף מלח, מערבבים
מכניסים את הצלפים השטופים לצנצנת מעוקרת
שופכים מעל את מי המלח שהכנו
שמים 1-2 עלי דפנה
מניחים בצד מכוסה,
פותחים את המכסה בכל יום ומשקשקים מעט כדי שהגזים המצטברים יצאו
כך במשך שלושה שבועות
שופכים את מי המלח וממלאים בחומץ בן-יין לבן וסוגרים את הצנצנת.
מחכים מספר ימים עד שהצלפים מוכנים.
מאכסנים במקרר

שיטה נוספת לכבישה/החמצה דומה לכבישת מלפפונים
על חצי כוס מים מוסיפים כפית שטוחה של מלח וכף אחת של חומץ, נסגור את הצנצנת ונחכה עד שנקבל צלפים כבושים במלח.
איך יודעים? טועמים אחרי שבוע או שבועיים ומחליטים.


צלפים כבושים

נסו ולא תתאכזבו😋

שתפו אותנו איך יצא.

ישובים הבאים אין אפשרות משלוח:
יישובי רמת הגולן וגבול הצפון, יישובי בקעת הירדן, יישובים מעבר לקו הירוק, יישובי עוטף עזה, יישובי הערבה, אילת וים המלח,בתי חולים , משרדי ממשלה, אוניברסיטאות.
לבדיקה פרטנית עבור המשלוח שלך שלח הודעה כאן ונשמח ליצור קשר בהתאם