צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה
המידע באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה
אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.
אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק".
חדשים בעולם הליקוט? אנא קראו היטב את הכללים למלקט העצמאי.
____________
אנחנו שומעים את המילה סרפד ומיד מצטמררים עקב הזיכרון בו נפגשנו בנסיבות לא נעימות עם "מחטי" סרפד (קיבלנו ממנו "זריקה קטנה" ואז התגרדנו ונצרבנו).
בארץ גדלים ארבעה מיני סרפד כאשר הנפוץ ביניהם הוא סרפד הכדורים שהינו נפוץ גם בחבל מודיעין, פירותיו נראים כמו כדורים בקוטר של כ-1-2 ס"מ, זרועי מחטים עוקצות… .
הסרפדים נחשבו מאז ומתמיד לצמחי מאכל ומרפא חשובים מאוד.
סרפדים הם צמחים חד-שנתיים, נובטים עם הגשם הראשון, הגבעול מרובע עד מצולע, העלים בצבע ירוק בהיר, שוליהם משוננים.
העלים והגבעול מכוסים שערות שקופות וצורבות.
השערות שבירות, עשירות בתחמוצות צורן, חלולות בדמות מחט של מזרק.
כשנוגעים בהן, הן דוקרות. בעת הדקירה נשבר קצה השערה ולעור מוזרק חומר צורב הידוע בכינוי "חומצת נמלים".
אם לא נגרד הוא יצרוב 5-15 דקות וזהו. החומר לא מזיק לרוב!!!
אולם ישנם אנשים רגישים שעלולים לקבל אלרגיה המתבטאת בשלפוחיות על העור, ואולי גם סימפטומים נוספים לא נעימים (היו ערים לזאת).
המומחים יודעים לקטוף את הצמח בזוית הנכונה כך שלא יצרבו את הידיים.
למתחילים – עטו כפפות כשאתם קוטפים עלים או צמחים.
המחטים הללו נהרסים ביבוש וכן בשפשוף או חליטה במים רותחים.
מה יש בסרפד?
בסרפדים סגולות-מרפא לגוף האדם.
מסתבר כי דווקא בחומצתו הצורבת יש כדי לסייע בהמרצת מחזור הדם, להקלה על כאבים, לצמיחת השיער ולתפקוד הכליות.
נסים קריספיל מספר שיש מטפלים עממיים המרפאים עד היום במחלות ראומטיות ע"י "הרבצה" בענפי סירפד (אל תנסו את זה בבית)
כמו-כן יש בעליו ויטמינים ומינרליים (פירוט בהמשך)
באזור מזרח הים התיכון גילו את סגולותיו כבר לפני אלפי שנים, והוא הפך לאורח קבוע במטבח ובארון תרופת סבתא.
מי דומה לסרפד ואיך נזהה אותו:
צבע העלים ירוק חי, שוליהם משוננים כמו מסור, העלים והגבעול מכוסים בשערות שקופות שקל לראותן בעין לא מזויינת.
ישנם צמחים בשם כף-אווז, ששולי עליהם גם משוננים אולם הם אינם נפוצים בחורף, צבע העלים שלהם "מאובק", אין להם שערות המכסות את העלים והגבעול, הללו חלקים. הם גם אכילים ואינם מסוכנים.
שימו לב לצורת הגבעול שהינו לרוב מרובע או מצולע.
הפרחים קטנטנים לבנים עד ירוקים,
הפירות תלויים על הגבעול, נראים כמו כדורים זרועי שערות שקופות מפחידות… שלא כדאי להיתקל בהן
לעלה שוליים משוננים בשינון אחיד. צילום: שרה גולד
הסרפד משגשג במקומות עשירים בחנקן אורגני, במקומות נטושים, בעיקר במקומות מוצלים: אשפתות ומעזבות, צידי דרכים וגינות, ובמיוחד מרבצי צאן ובקר.
במקומות כאלה הם מגיעים לשליטה בכתמים שקוטרם עד עשרות מטרים.
בחבל מודיעין נמצא אותם בתל חדיד ברום התל, בתל ליד כפר דניאל, בצידי אשפתות ומרעה, במרבצי צאן ובגינות.
היום כבר נמכרים עלי סירפד יבשים, וכמוסות סירפד .
שימו לב! רצוי לקטוף את העלים כשאתם עטויים בכפפות.
אפשר להשתמש בכל חלקי הצמח, לבישול, למרפא, ולשימושים נוספים.
את העלים והפירות אפשר לייבש לשימוש בכל עונות השנה, אפשר לצבוע בדים בחומר מהעלים והשורשים… סיבי גבעולי הסרפד שימשו בעבר לאריגת בדים.
שימושים רפואיים
👈 לסירפד יתרונות רפואיים רבים, הוא עשיר באנטי-אוקסידנטים, בכלורופיל, בוויטמינים (סידן וויטמין איי ו-סי), מינרלים ובברזל.
👈 הוא מחזק ובונה גם מנקה, מסייע במצבים של חוסר ברזל, לדלקות שונות, לדלקות בדרכי השתן, ממריץ את מחזור הדם ועוד ועוד
👈 השערות העוקצניות של הסרפד מכילות חומצת נמלים והיסטמין, הצורבים את העור ועם זאת טובים לכאבי גב ושרירים תפוסים. (ראו את השימוש שמביא נסים קריספיל)
👈 מומלץ לשתות חליטה של עלים יבשים או טריים (מתכון בהמשך) לשטוף את השיער במי סרפדים כדי להזין ולחזק אותו כנגד נשירה וקשקשים.
👈 הסרפד משפר את זרימת הדם והלימפה.
👈 במחקרים אחרונים מצאו שהסידן וויטמין איי, המצויים בו, תורמים לחיזוק העצמות והשיניים
במטבח
את העלים הנאים מבשלים כשהם נאים ומכינים מהם קציצות, משלבים במרקים, במאפים ובחביתות.
עלי הסרפד עשויים לשמש כתחליף לתרד או לעלים ירוקים.
מעלים יבשים מכינים חליטות מעשירות.
זרעים
כשהפרי מתייבש כבר אין שערותיו מזריקות חומצה, אפשר לחפון את הפרי בין כפות הידיים, לשפשפו קלות עד שזרעיו יוצאים ממנו, לנשוף כדי לזרות את המוץ, ולאכול את הזרעים החומים המבריקים, שטעמם מזכיר טעם של זרעי שומשום. הזרעים מתאימים גם להכנת פודינג מהיותם סופחי מים.
שתיית חליטה של עלים (יבשים או טריים)
אמור לחזק ולחסן אתכם, לחסל דלקות בלתי מובנות ובלתי ידועות, כולל דלקת בדרכי השתן, נוגד אלרגיות ומפחית את ספיגת הסוכר בדם.
יבשו עלי סירפד ( קוטפים עטויי כפפות) בחורף ובאביב על רשת או תבנית במקם יבש ובצל.
מעכו ושימו בצנצנת (עלים יבשים אינם עוקצים)
הדביקו תווית וציינו תאריך
שימרו במקום חשוך וייבש
צקו חצי ליטר מים רותחים על שתי כפות עלים יבשים, או ארבע כפות עלים טריים, כסו והשהו בין 5-10 דקות
סננו ושתו
המומחים ממליצים לשתות שתי כוסות ביום:
אחת בבוקר על קיבה ריקה ואחת בערב לפני השינה במשך ארבעה שבועות, מי שיתמיד ירגיש בהבדל : אנרגטיות ובריאות
הטעם מזכיר תרופה בשילוב עשב… אפשר להמתיק או להוסיף תיון בטעם שאתם אוהבים כך שנרגיש פחות את טעם הסרפד.
שטיפת שיער במי סרפד
מניחים בקערה או קנקן כפית עלים יבשים או שתי כפיות עלים טריים
(המלצה לתוספת: כפית של עלי מרווה יבשים + כפית של פרחי לבנדר יבשים- לא חובה)
שופכים על העלים שתי כוסות מים רותחים.
ומניחים להתקרר.
אחרי חפיפת השיער בשמפו או במקום להשתמש בשמפו, שטפו את השיער במי הסירפד (אל חשש העלים כבר אינם דוקרים).
עסו את השיער עד לשורשים במי השטיפה והשאירו את החומר על השיער למשך מספר דקות.
שטפו במים
מומלץ לטפל כך פעמיים בשבוע
אחרי מספר פעמים תחושו שהשיער בריא ומבריק
אזהרות
1. בשני המקרים בדקו תחילה אם אינכם אלרגיים לסירפד ע"י שתיית מעט ממי החליטה.
2. שתי ההצעות הללו אינן מתאימות לנשים בהריון.
3 אם הינכם נוטלים תרופות, התייעצו עם הרבליסט מומחה, מכיוון שיש בסירפד חומרים העלולים להתנגש עם התרופות שאתם צורכים.
ספרו לנו איך יצא לכם