צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה
המידע באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה
אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.
אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק".
חדשים בעולם הליקוט? אנא קראו היטב את הכללים למלקט העצמאי.
____________
בחודש זה לאחר כמות גשמי ברכה, יוצאים נבטים ומלבישים את האדמה הצהובה בפלומה ירקרקה ורעננה.
בין הנבטים הללו בולטת הלופית המצויה, המוציאה את העלה הראשון כשהוא גלול בזריזות.
צמח מוזר ממשפחת הלופיים הממהר להוציא עלים לאחר הגשם הראשון.
לצמח פקעת קטנה המחכה באדמה לבוא הגשמים ומיד פורץ מהקרקע בצורה גלולה.
העלה בצורת חץ או לב, מבריק, בעל פטוטרת ארוכה לבנה ומנומרת התפרחת "המוזרה" עולה מהקרקע מאוחר יותר, כפופה וסגורה ונפתחת לקראת הבשלת הפרחים.
היא מפוספסת בירוק-לבן, הפתח נוטה כלפי מטה, הצמח קיבל את השם העממי "מטה אהרון" ( ראו צילום)
הלופית גדלה ברוב חלקי הארץ, בצל, בשמש ביערות, בגינות. מאוחר יותר יעלה בן משפחתה לוף ארצישראלי.
רגע זו משפחה רעילה?
כן בכל חלקי הצמח ישנו חומר… רעיל שנהרס בבישול.
בעלי לופית מצויה נמצא מעט מהחומר אוקסלט הסידן, לכן אם נבשל אותו ( ראו מתכון בהמשך) נהנה מתבשיל ירוק עדין וטעים.
שימו לב !
צמחי הלוף והלופית ידועים לשמצה עקב העובדה כי בכל עלי ופקעות בני משפחת הלופיים ישנו חומר "מסוכן/רעיל" ששמו אוקסלט הסידן הנאגר בעיקר בעורקים ובפטוטרת.
החומר אינו "הורג" אלא מעקצץ את החייך הלשון והגרון ועלול למי שרגיש לחומר אף להביא לידי חנק.
כשהעלה נא הוא גורם לצריבה בידיים ובחיך ועלול להביא לחנק!!!!
אנו מבשלים אותו, מכינים אותו בצורה נכונה ומוסיפים לו צמחים שינטרלו את החומר.
אלו הצמחים המנטרלים: חומעה יפה ו/או חמציץ נטוי המכילים חומצה אוקסלית המנטרלת בבישול את אוקסלט הסידן גם מיץ לימון ינטרל את החומר הנ"ל.
העלה בצורת לב, ומזכיר עלי רקפת ללא ״ציורים״, שימו לב לא לערבב.
עדיף לקטוף עלים צעירים הגדלים בתחילת החורף.
העלים בגודל 6-8 ס"מ לא יותר (להבדיל משאר הלופים שעליהם הרבה יותר גדולים), הם עולים על פני השטח עם הגשמים הראשונים בסוף הסתיו ובתחילת החורף.
יש לשים לב לפטוטרת הלבנה הארוכה המפוספסת בצבע חום.
הזיהוי הסופי הוא לפי הפריחה המוזרה של "מטה אהרון"
מלקטים לפי כללי הליקוט (לא מכסחים) אלא מעט מכל צמח או קבוצת צמחים, את העלים הצעירים היפים, בעזרת סכין, או כפפה נלקט רק את העלה עצמו.
מבשלים לפי המתכון, אוכלים קר או חם כסלט, מנגבים בפיתה, או טוחנים לממרח או על מצע אורז מבושל .
גלוי נאות: אצלנו מבשלים את העלים, אנו אוהבים ונהנים מהתבשיל מאז גילינו אותו .
אין מה לפחד…
היכן נמצא לופית מצויה בחבל מודיעין?
בשטחים מופרים, ביער בן שמן בגינות ובשדות.
חומרים:
כמות יפה של עלי לופית (כ -30-20 עלים לפחות)
רבע מהכמות עלי ופרחי חמציץ נטוי או חומעה (לא חובה, אני מוסיפה רק לימון)
בצל גדול קצוץ
מיץ לימון בנדיבות
מלח
מים
שמן זית
אופן ההכנה:
שוטפים היטב את עלי הלופית מספר פעמים
מסלקים את הפטוטרת ואת העורק הראשי
קוצצים את העלים לרצועות
בינתיים מאדים או מטגנים את הבצל + מעט מים עד לריכוך
מוסיפים את עלי החומעה או החמציץ השטופים והקצוצים
מוסיפים את עלי הלופית ואת מיץ הלימון ומבשלים כחצי שעה עד ל 45 דקות, אם מתייבש הוסיפו מעט מים מידי פעם
התבשיל הופך לירוק כהה כמעט שחור.
טעמו על קצה הלשון, אם עדיין צורב מעט המשיכו לבשל עד שלא תרגישו צריבה.
הוסיפו מלח לפי הטעם.
בתיאבון
שימו ❤️ – מבחינה פסיכולוגית תרגישו צריבה גם כשהיא לא תהיה שם!
לא לפחד, התבשיל מעולה.