צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה
המידע באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה
אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.
אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק".
חדשים בעולם הליקוט? אנא קראו היטב את הכללים למלקט העצמאי.
________________________
ינבוט השדה – שטן או מלאך?
הינבוט הוא צמח מסקרן שטעם פירותיו סודי וידוע למעטים.
כשאנו מטיילים בימי הקיץ הלוהטים בשדות, בכרמים ובמסלולי טיול אחרים, רוב הצמחים צהובים – חומים ויבשים, אבל אם נתבונן היטב, נבחין בשיחים נמוכים בצבע ירוק אפרפר, אלו ענפיו העליונים של ינבוט השדה. מוזר נכון?
עשב רע שאי אפשר להיפטר ממנו, החקלאים שונאים אותו.
הינבוט הוא בעצם "עץ תת קרקעי" שרק קצה צמרתו מציצה החוצה…הצמחים ממשפחת הקטניות, מחוברים ביניהם בשורשיהם.
השורשים עמוקים עד מספר מטרים, הוא מסתגל בצורה יוצאת מהכלל לכל מקום.
הינבוט משיר את עליו בחורף, באביב מלבלבים עלים מנוצים פעמיים, על הגבעולים הרבה קוצים מאונקלים, ומתפתחת פריחה צהבהבה בצורת שיבולת המושכת דבורים רבים ומהווה "צמח דבש" חשוב. בסוף הקיץ מתפתח פרי מוזר צהוב-כתום ההופך לחום כשהוא בשל.
לפרי אין צורה אחידה, אין לו פתח הוא נראה כמו גידול, עפץ או בוטן בעל תוכן ספוגי.
הפירות מכילים מעל ל- 10 אחוזי חלבון, מעל ל- 20 אחוזים סיבים תזונתיים.
הוכח מחקרית כי קמח שהוכן מהתרמילים שלו מפחית את האינדקס הגליקמי של מזונות וגורם לעיכוב ספיגת הגלוקוז בדם, זה מייצב את הסוכר בדם.
הוכח כי שימוש בפרי ובמיצוי מהעלים הוא אנטי-דלקתי ואנטי-פטרייתי, מעכב התפתחות פטריות וחיידקים, מאזן ומרפא פגיעות ברקמות ודלקות.
ברפואה העממית מפיקים כבר מאות שנים מהעלים ומהפירות תרופות נגד עצירות.
הוא משמש גם נגד טחורים, כאב-שיניים, סוכרת, עצירת השתנה, אבנים בכליות, פגעים בעור, עוויתות ודימום.
מחקרים אחדים הראו כי חיות מעבדה שטופלו בתמצית פרי ועלים, חוו הטבה במחלת סכרת, השפעה מיטיבה על הכבד, הורדת שומנים בדם, ופעילות אנטי דלקתית כנגד פטריות וחיידקים.
באנליזות כימיות שבהן מיצו את העלים והפירות של ינבוט השדה נמצאו פוליפנולים ופלבנואידיים הידועים כבעלי פעילות אנטי-אוקסידנטית גבוהה.
ישנם מקומות בהם מבשלים את כל הצמח כולל חלק מהשורש (הרי הוא מחובר לשורש ענק) במים, ושותים את המשרה כנגד מחלת הסכרת, או מוסיפים שמן זית ומורחים כנגד וירוס ההרפס.
חלקי הצמח השונים מסקרנים ונחקרים במעבדות ברחבי המזרח התיכון ובישראל.
👈 מתי קוטפים? בסוף אוגוסט, ספטמבר ואוקטובר ועדיף לאחר שהטל התייבש…
👈 מה ואיך קוטפים? שימו ♥ – לא בכל מקום בו גדלים צמחים רבים, יהיו פירות.
קוטפים רק את הפירות החומים, הפירות הורודים- כתומים הם עפיצים.
כמו-כן יש לשים לב לא להשתמש בפירות שיש בהם חורים כי בתוכם כבר התמקמו מיני חרקים.
👈 טיפים חשובים – צאו לשטח לחפש אותו כשאתם חמושים במזמרה וכפפות כדי שלא תדקרו מהקוצים המאונקלים הנמצאים על ענפיו.
חשוב לזכור כי אנו רוצים ללקט פירות אורגניים, אז אל תלקטו בתוך מטעים מרוססים.
👈 מי דומה לו? קשה להתבלבל. זה לא עץ אלא שיח נמוך (ראו צילומים) שימו לב ישנם גם עצים בשם ינבוט גם מפרותיהם מכינים קמח. לא הם בפוקוס שלנו הפעם .
👈 איפה מלקטים? הצמח גדל ליד נחלים, בין השורות בשדות ומטעים מושקים וגם בשוליים. בחבל מודיעין תמצאו אותו בשולי שדות ודרכים בהן יש אדמות עמוקות, בגינות, שולי כרמים ושדות מושקים.
בזמן האחרון מתלהבים מלקטים ושפים מהפרי הבשל.
לפירות יש טעם מיוחד המזכיר לאחדים פטריות שיטאקי ולאחרים חרובים.
הוא משמש כתבלין כמו שהוא, בבישול במרקים או תבשילים אחרים כמו עדשים או אורז.
לרוב טוחנים אותם ומשתמשים בקמח כאבקת מרק לתיבול והסמכת מרקים ואפילו לאפיית פיתות ועוגיות ללא גלוטן.
הקמח מוסיף טעם פטרייתי או "חרובי" למאכלים.
איך אוכלים ?
נסים קריספיל שחקר את השימוש בצמחי הארץ כותב כי ערביי הארץ והבדווים אוכלים את הפירות הבשלים קלויים, או כותשים אותם, מכינים מהם "קפה" או מוסיפים לקפה.
אוכלים אותם שלמים, מבושלים וטוחנים לקמח .
👈 הכנת קמח – בכל פעם שרוצים להוסיף קמח למרק כתבלין, טוחנים במטחנת תבלינים כמות נדרשת, (למרק 2-3 כפות) הקמח הזה משמש כתבלין במקום אבקת מרק פטריות וכמעבה למרקים.
רוצים להכיר מקרוב עוד צמחים שניתן ללקט? לחצו כאן לרשימת הצמחים לפי חודשי השנה
1. קפה (מעובד ממתכון שדה של נסים קריספיל):
מרכיבים:
ינבוט השדה (פירות) יבשים
מים
סוכר
אופן הכנה –
– קולים את הפירות ונזהרים שלא ישרפו
– טוחנים את הפירות לאבקה במכונת תבלינים (הם נטחנים היטב לאבקה דקה)
– מבשלים מים עם סוכר לפי הטעם
– כשרותח מוסיפים כפית אבקת ינבוט לכוס מים ומרתיחים שוב
– כדי שישקעו גרגירי "הקפה" מוסיפים מעט מים קרים ושותים
*יש מעדיפים "קפה" זה על כל קפה אחר
2. פנקייק ללא גלוטן בתוספת קמח ינבוט:
הכינו כל מתכון מוצלח לפנקייק שיש לכם
ב- 3/4 מכמות הקמח השתמשו בקמח ללא גלוטן וברבע מהכמות בקמח ינבוט
3. גרגרי חומוס מוקרם בקמח ינבוט (המלצה של אביבית ברקוביץ' מלקטת המכינה את המתכון בשטח ):
מרכיבים:
1 כוס חומוס מושרה ומבושל עד ריכוך
שליש מיכל קרם קוקוס
כף קמח ינבוט (על כל כוס חומוס)
אופן ההכנה –
מביאים את כל החומרים לרתיחה ,
מנמיכים את האש, וממשיכים לבשל מספר דקות.
נסו ולא תתאכזבו😋
שתפו אותנו איך יצא.