צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה

חרצית עטורה – ליקוט בחודש אפריל

המידע באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה

אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.

אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק".
חדשים בעולם הליקוט? אנא קראו היטב את הכללים למלקט העצמאי.

חרצית עטורה – נעים להכיר:

חרצית עטורה, צמח חד-שנתי ממשפחת המורכבים שבה ה"פרח" הוא קרקפת ועליה יושבים שני סוגי פרחים והרבה מכל סוג.
מסביב כמו זר הם הפרחים הלשוניים (דמויי לשון) אם תתלשו אחד תוכלו לראות כי יש לו אבקנים ועלה כותרת אחד דמוי לשון .
אם תפוררו את המרכז, תקבלו הרבה פרחים צינוריים (דמויי צינור).
הפרחים הלשוניים המקיפים את התפרחת הינם עקרים והמרכזיים "פוריים", כלומר, אם יואבקו יפתחו זרעים
(דוגמה נוספת לכך תוכלו לראות בחמניה התרבותית שהיא בת משפחתם – רק במרכז יתפתחו הזרעים ואלו הגרעינים שאנו מפצחים)
בארץ פורחות ארבעה מיני חרציות כאשר הנפוצה ביותר היא החרצית העטורה, שעליה גזורים.

👈 הידעתם? משמעות השם חרצית מלשון חרוץ = זהב.

מבנה תפרחת החרצית. צילום שרה גולד מאתר צמח השדה

צמחים הדומים לחרצית עטורה:

יש המתבלבלים בין עלי החרצית והסביון.
עלי החרצית גזורים-מנוצים, עלי הסביון רעילים!!! (לא מתים מזה)
תציצו בתמונה המצורפת ותבדילו בקלות

עלי חרצית עטורה צילום שרה גולד מאתר צמח השדה

לעומת,

עלי סביון – לא אכילים צילום שרה גולד מאתר צמח השדה

יתרונות חרצית עטורה:

כל הצמח עשיר בויטמינים, חומצה כלורגנית (נמצא במחקרים שהיא בעלת יכולת להפחית משקל באופן פעיל), קרוטן , פלבנואידים ואשלגן.

מתי ואיפה אפשר ללקט חרצית עטורה?

החרצית העטורה נפוצה מאוד בחודשים מרץ-מאי.
בהתאם, בשדות וצידי הדרכים פורחים עתה מרבדים צהובים, ממש צבע זהב, של "פרחים" שהם תפרחות. 

היכן הוא גדל בחבל מודיעין ?

החרצית העטורה גדלה במקומות שיש בהם הרבה שמש וחנקן באדמה.
בכל ישוב וישוב, בצידי יער בן שמן, תל גמזו ותל חדיד בגינות וחצרות.

בנוסף, בסביבות יער בן-שמן פורחת גם חרצית השדות שעליה משוננים ואינם גוזרים.

איזה חלק מהצמח אוכלים?

את רוב חלקי הצמח אפשר לאכול ועדיף לפני הפריחה.
👈 את הנבטים והעלים אפשר לשים בסלט
👈 את הגבעולים המקולפים של צמחים צעירים קוצצים ומוסיפים לסלט, או מנשנשים, טעמם כטעם סלרי עדין.
👈 בפרחים הלשוניים (אלו שסביב לתפרחת) מקשטים סלטים או כל מה שמתאים לתפריט שלכם.

מה עוד?
–  מייבשים את הפרחים, שמים בשקיות שקופות ומניחים בארונות בגדים ומגירות האוכל, להרחקת חרקים. 
– קוטפים ושמים בוואזה בבית, הם מחייכים אלינו (נפתחים כשישי אור) ומביאים לנו את בשורת האביב לתוך הבית.

מה לא אוכלים?
את המרכז, המצעית (המקום עליו "יושבים" הפרחים). יש בה חומר בשם פירטרין המזיק לחרקים.

ישובים הבאים אין אפשרות משלוח:
יישובי רמת הגולן וגבול הצפון, יישובי בקעת הירדן, יישובים מעבר לקו הירוק, יישובי עוטף עזה, יישובי הערבה, אילת וים המלח,בתי חולים , משרדי ממשלה, אוניברסיטאות.
לבדיקה פרטנית עבור המשלוח שלך שלח הודעה כאן ונשמח ליצור קשר בהתאם