צילום: אלברט קשת ושרה גולד מאתר צמח השדה

חרובים (לא) הכל דבש – ליקוט בחודש אוגוסט

המידע באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה

אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.

אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק".
חדשים בעולם הליקוט? אנא קראו היטב את הכללים למלקט העצמאי.
________________________

כשהיינו ילדים במושב בו גדלתי, אגרו את התערובת למאכל לפרות, בחביות.
היו מפוזרים בה חתיכות רבות של חרוב, אנחנו היינו נכנסים לתוך החביות, נוברים ומחפשים את החרובים ואוכלים אותם בתאווה גדולה… 
ביידיש ובגרמנית שמם הוא "בוקסר" .

חרוב – הידעת או לא ידעת?!

👈 מקור השם? 
משום שפרותיו מזכירים חרב ויש אומרים, משום שאינו זקוק למים רבים לגדול וגדל גם במקומות יבשים (חרבים)
👈 לאיזה משפחה משתייך ומהם הסוגים השונים?
העץ משתייך למשפחת הקטניות, הוא בינוני גובה, ירוק עד, העלים מנוצים, מספר זוגות עלעלים נמצאים על העלה זה מול זה, הם כהים בחלק העליון. הפרי הינו תרמיל פחוס.
העץ דו-ביתי, כלומר – ישנם עצי זכר שמפתחים פרחים בעלי אבקנים בלבד, ועצי נקבה שבפרחיהם יש רק שחלות ובהם גדלים החרובים.
הפריחה מופיעה בצורת אשכולות, לפרחים יש ריח לא נעים המתנדף סביב העץ.
👈 פריחת החרוב:
החרוב הוא העץ היחיד בבר בארץ הפורח בסתיו, הפרי מבשיל בסוף הקיץ ובסתיו הבא.
👈 ומה הקשר ההיסטורי שלו לישראל?
החרוב אינו מוזכר בתנ"ך למרות שברור שגדל בארץ, הוא כן מוזכר במשנה ובתלמוד.
הסיפור המוכר ביותר הינו על רבי שמעון בר-יוחאי ובנו שהתקיימו במערה שנים רק על חרובים ומים.
👈 קצת על הזרעים של החרוב:
זרעי החרוב שמם "גרא" ומשקלם בערך 0.2 גרם. בעבר היו שוקלים לפי הזרעים האלה.
הידעת? משמם נגזר משקלם של אבנים יקרות בשם "קרט".
👈 החרוב נחשב לעץ ההישרדות האולטימטיבי במזרח התיכון, הפרי מכיל פחמימות חלבונים וחומרים נחוצים נוספים המפורטים בהמשך .

חרובים על העץ. צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה

יתרונות החרוב:

הרמב"ם ורופאים יוונים כבר עמדו לפני מאות שנים על סגולתו של פרי החרוב הבשל לסייע לגוף במצב של עצירות.
(חשוב לדייק ולהסביר הנושא לעומק – חרובים ירוקים ובלתי בשלים יגרמו לשלשול, חרובים חומים ובשלים יגרמו לעצירות, בהתאם, לא מומלץ לאכול הרבה חרובים בשלים)

ובימנו: במחקר שנערך בגרמניה בשנת 2003 מצאו כי יש בחרובים מספר פוליפנולים המכילים נוגדי חמצון רבי עוצמה.
הם מנטרלים ומעכבים תאי סרטן בגוף, סיבי הפרי מסייעים להורדת רמת הכולסטרול "הרע" בדם, ומסייעים לרדת במשקל.

פרי החרוב דל בקלוריות (180 קלוריות ל-100 גרם) ובשומן ומהווה מקור לחלבון ושלל ויטמינים ומינרלים כגון: אבץ, אשלגן, זרחן, ויטמין K, ויטמין 2B  (ריבופלאבין), ויטמין  B (ניאצין) וויטמין E.

דוגמאות לשימושים מגוונים בצמח החרוב:
"דבש/סירופ חרובים" – מסייע לריפוי אפטות (פצעים בפה), לטיפול במחלות החורף, ולכל מה שדורש המתקה.
קמח חרובים מהווה תחליף לקקאו, להכנת עוגות "שוקולד" ועוד
זרעי חרובים: אפשר להכין פודינג /מנה אחרונה מיוחדת

מתי ואיפה בחבל מודיעין אפשר ללקט חרוב?

ליקוט חרובים מומלץ בחודשים אוגוסט ועד נובמבר.
תוכלו למצוא עצי חרוב בשפע – בתל חדיד, ביער בן-שמן, ליד המדגרה שבצומת מושב גמזו כפר דניאל, גובל בפארק הקופים, בצידי כביש 6 הגובלים בשטחי המועצה.

איזה חלק מהצמח אוכלים?

לא נלקט פירות מתחתית העץ, שם הם בד"כ מחוררים ומכילים חרקים. 
נקטוף מענפי העץ, רק חרובים חומים בחוץ ובפנים, שמנים, עסיסיים וטעימים.
לא לכל העצים חרובים בטעם דומה.

מה אוכלים? רק את הפרי, הוא נשמר זמן רב אפילו שנים.
אוכלים טרי באוגוסט ספטמבר אוקטובר, יש בו "טופי" דבש סמיך ממתק נפלא למטיילים.
מה מכינים מהפירות : קמח חרובים, דבש חרובים, סירופ חרובים, קפה חרובים, דייסת חרובים ועוד.
מהזרעים : אפשר להכין פודינג/דייסת זרעי חרובים

ליקוט חרובים משפחתי. צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה

רוצים להכיר מקרוב עוד צמחים שניתן ללקט? לחצו כאן לרשימת הצמחים לפי חודשי השנה

חרובים במטבח הפרטי שלכם:

כל מתכון יתחיל בשלב הליקוט –
מניחים מתחת לעץ מפה / בד ישן שאינו בשימוש / מחצלת.
מפילים עליו חרובים מהענפים, ע"י מכות במקל, ע"י טיפוס או כל דרך אחרת.  
ממיינים את החרובים – את הנגועים זורקים ואת התקינים שומרים.
שמים בסיר גדול ושוטפים היטב.
חותכים את החרובים לחתיכות של כ-1.5 ס"מ בעזרת מזמרה.

*שימו לב ההכנה עלולה ללכלך את הידיים, למי שזה מפריע יעטה כפפות. 

1. דבש / סירופ חרובים:

מרכיבים:
מ-2 ק"ג של חרובים אפשר להפיק דבש לצנצנת קטנה.
המלצה שלנו, אם כבר טורחים אספו מספר ק"ג של הפרי.

אופן הכנה –
– משרים את החרובים השטופים והחתוכים במים ל- 24-48 שעות. ההשרייה תחת כיסוי בבד או מגבת.
– מסננים את המים דרך בד חיתול או מגבת או מסננת צפופה, לסיר שבו נמשיך את התהליך. (את החרובים לא זורקים מהם נכין קמח חרובים)
– מבשלים את מי החרובים בין 2-4 שעות לסמיכות הרצויה בסיר לא מכוסה. (תלוי בכמות שאתם מכינים וברוחב הסיר)
שימו ♥ – הריח בבית עלול להיות לא נעים בשלב זה.
– שומרים בצנצנות מעוקרות.

מוזמנים לצפות בסרטון של אלברט קשת המראה שלב אחר שלב איך מכינים סירופ/דבש מחרובים:

2. קמח חרובים:
מרכיבים:
חרובים שבושלו במים בהתאם למתכון סירופ / דבש חרובים.

אופן הכנה – 
– מפרידים את הזרעים ושומרים אותם (שימו ♥ – מדובר בעבודה שדורשת זמן)
– מייבשים את חיתוכי הפירות על מגבת יבשה, אם מייבשים בשמש כסו בבד נוסף, או בתבנית בתנור בחום נמוך מספר שעות. 
– טוחנים את החרובים במכונת תבלינים או בלנדר מתאים עד שנוצר קמח. (הריח נפלא !!!) 
– קמח זה הינו חומר גלם מעולה להכנת משקה "שוקו", גלידות עוגות שוקולד ביתיות ועוד

יבוש החרובים בתנור לפני טחינתם לקמח. צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה

3. קפה חרובים – מתכון ששלח לנו ניסים קריספל.

כשאנו בשדה (או גם בבית) אפשר להכין תחליף קפה מחרובים 
– מלקטים כ- 250 גרם תרמילי חרובים בשלים ויבשים, שוטפים אותם, שוברים ומוציאים את הזרעים חתוכים.
– במחבת יבשה קולים אותם תוך כדי ערבוב כדי שהקלייה תהיה אחידה.
כותשים אותם (בשטח) או טוחנים במטחנת תבלינים או בלנדר מתאים, עד שנקבל אבקה דקה. הריח נפלא !!!
מהאבקה אפשר להכין "קפה" כפי שאנו אוהבים.
את שאר האבקה ניתן לשמור ולרענן במחבת לפני השימוש הבא.

4. דייסת חרובים – מתכון ששלח לנו ניסים קריספל.

נסים קריספיל שחקר במשך שנים את הפולקלור של ערביי הארץ, מספר על "מעדן מתוק", דייסת חרובים שהכינה אימו אותה הכינו במקור במרוקו.

חומרים
חופן זרעי חרובים
מים
300 גרם חלב רגיל או טבעוני
1-2 כפות סילאן או דבש חרובים
1-2 תפוח עץ מגורר

הכנה
– מרתיחים את הזרעים בסיר כשמים מכסים אותם מספר פעמים כחצי שעה בכל פעם, שוטפים עד שהם אינם מרירים.
(אפשרות  שניה להשרות את הזרעים לילה שלם במים, זה מרכך אותם)
– מוסיפים חלב או מים, ממתיק ותפוח עץ(אם רוצים) ומבשלים תוך כדי ערבוב עד הסמיכות הרצויה.

נסו ולא תתאכזבו😋

שתפו אותנו איך יצא.

ישובים הבאים אין אפשרות משלוח:
יישובי רמת הגולן וגבול הצפון, יישובי בקעת הירדן, יישובים מעבר לקו הירוק, יישובי עוטף עזה, יישובי הערבה, אילת וים המלח,בתי חולים , משרדי ממשלה, אוניברסיטאות.
לבדיקה פרטנית עבור המשלוח שלך שלח הודעה כאן ונשמח ליצור קשר בהתאם