צילום: שרה גולד מאתר צמח השדה
המידע באדיבות שרה גולד מאתר צמח השדה
אנו חיים באזור כפרי נדיב בצמחים מגוונים, שרבים מהם טעימים ובריאים להכנת מאכלים, ומרקחות.
אנו מציעים לכם להיכנס לתחום באופן מושכל ומובנה, ליהנות מהמתנות שהצמחים בסביבתנו מציעים ותוך כדי ללמוד "להבדיל בין ירוק לירוק".
חדשים בעולם הליקוט? אנא קראו היטב את הכללים למלקט העצמאי.
גדילן מצוי הוא קוץ חד שנתי גבוה, שכיח מאוד בצידי דרכים ממשפחת המורכבים.
עלי הבסיס של הגדילן מבריקים, גדולים ושסועים. שפת העלה מסתיימת בקוצים דוקרנים.
עליו הירוקים מוכתמים ברשת של עורקים לבנים מכסיפים – האגדה מספרת כי טיפות חלב ממרים אימו של ישו נטפו על העלים, ומכאן כתמיהם הלבנים.
מכאן גם שמו המדעי של המין (Silybum marianum).
זרעיו של הצמח נובטים מיד אחרי הגשם הראשון, הזרעים מצוידים בציצית שתעיף אותם רחוק מצמח האם כשיבשילו ושם הם ינבטו בעונה הבאה.
ה"פרחים" של הגדילן הינם תפרחת המורכבת מפרחים רבים, כך המאביקים מבחינים בהם בקלות ובאים לחפש צוף או אבקה ותוך כדי כך מאביקים אותם.
ה"פרח" הוא הקרקפת מוקף קוצים בלתי מסועפים (סימן זה מבדיל בין מין זה לבין הברקן).
צבע הפרחים לרוב סגול, לעיתים בצבע לבן.
הפריחה של הגדילן מחודש מרץ עד מאי.
גדילן מצוי. צילום שרה גולד מאתר צמח השדה
צמח הברקן, ניתן לראות את ההבדלים באופן בולט.
בברקן הפריחה של ה"קוצים" אינם מסודרים אלא נראים כמו ברק…
שניהם אכילים אולם הערכים הבריאותיים שלהם אינם זהים.
לעומת,
וגם – שימו לב להבדלים בעלים של שני הצמחים:
הזרעים הם העיקר.
יש בקליפתם חומרים חשובים בהם סילמרין שהשמן שלהם בעל ערך רב בטיפול בכבד (שמן זה נמכר בבתי המרקחת).
הזרעים מכילים חומרים המחדשים ומנקים את תאי הכבד, ונחשבים למשקם הכבד הטוב ביותר שיש (שגם הוכח מדעית).
תכונות מרפא נוספות של הזרעים – מוריד את הסוכר בדם, מוריד לחץ דם וכולסטרול בו.
בנוסף, ברפואה העממית משמשים עלים מעוכים לטיפול בפצעי-עור.
נסים קריספיל שחקר את שימושי צמחי הבר בארץ שנים רבות, מספר כי ערביי הארץ מאמינים כי שתיית מרתח שמופק מכל חלקי הצמח העל-קרקעיים יעיל מאוד לאלה הסובלים מלחץ דם גבוה, מאבנים בכליות, מעצירות בדרכי השתן ומבעיות עיכול בכלל.
😮 הידעת? במחקר שבוצע בזרעי גדילן באוסטריה, נבדקה מידת השפעתה של התרכובת סילמרין על קבוצת חולים בשחמת כבד.
הוכח כי הקבוצה שקיבלה סילמרין הציגה את שיעורי ההישרדות הגבוהים ביותר.
הוכח גם כי זרעי גדילן מצוי מגינים מפני רעילות ונזקים נלווים לכבד ולכליות.
👍 טיפ – מומלץ לאסוף את הזרעים בקיץ, לכתוש אותם ולהוסיף למאכלים.
בסוף האביב הצמח מתייבש, ובראש כל תפרחת שנראית כמו קוץ, ישנם זרעים, שבראשם ציצית לבנה שבעזרתה הם עפים ברוח.
הזרעים הצעירים נאכלים טריים, הם טעימים מאוד. הזרעים היבשים (חומים) נאכלים חיים או קלויים, הקלייה מפיגה את מרירותם. ניתן לחלוט, לטחון או לאכול אותם שלמים.
מתי ואיפה אפשר ללקט גדילן מצוי?
לאורך כל חודשי גדילתו של הגדילן המצוי יש מה לאכול, כל חלק יש לאכול בעת שיא גידולו שאז החומרים הפעילים הם בשיאם כי הצמח מפנה אליהם את מירב האנרגיה.
בתחילת החורף אוכלים נבטים, בהמשך אוכלים גבעולים, שורשים ועלים, בסוף החורף והאביב זרעים חיים או יבשים.
מומלץ לאסוף זרעים לכל השנה, קל לאסוף אותם ע"י משיכה של הציציות היבשות שבמרכז התפרחת היבשה, ואיסוף. בכל קרקפת (תפרחת) ישנם זרעים רבים.
היכן הוא גדל בחבל מודיעין ?
בשולי שדות מעובדים, לצידי דרכים, במקום רעיית צאן, בתל חדיד ובכל ישוב.
איזה חלק מהצמח אוכלים?
את הנבטים מומלץ לאכול בסלט חי, את הגבעולים מקלפים, חותכים וגם מוסיפים לסלט או מכרסמים ומנשנשים.
את העלים הצעירים: אוכלים, מבשלים ומוסיפים לשייק (לאחר גזירת הקוצים שסביב העלים) כשהעלים מתבגרים הם מרים.
גם מצעית התפרחת נאכלת. השורשים נאכלים לאחר השריה במים לכמה שעות, אותם קולים ואוכלים או מקלפים ומוסיפים למרק.
רוצים להכיר מקרוב עוד צמחים שניתן ללקט? לחצו כאן לרשימת הצמחים לפי חודשי השנה
מתכון: שייק בריא ומפתיע עם עלי גדילן:
מרכיבים:
שני עלי גדילן בינוניים צעירים וטריים שהקוצים סביב העלה נגזרו במספריים או נחתכו בסכין ונשטפו היטב.
בננה אחת.
תמר יבש או שני תמרים קפואים ללא הזרעים.
"סרט" של כ 5 ס"מ קליפת תפוז בשל ושטוף.
חלב שקדים ללא סוכר או כל חלב אחר.
שתי קוביות קרח
אופן הכנה – שמים בשייקר או בבלנדר עד שהכל מתרסק ומקבלים שייק ירוק מרענן ובריא
נסו ולא תתאכזבו😋
שתפו אותנו איך יצא.